Számos nemzetközi felmérés születik arról, hogy a hagyományos álláspont szerinti férfias műszaki iparághoz tartozó szakmák területén az információs technológiai iparág az, ahol elsőként tűntek el a női és férfi munkaerő közötti munkahelyi egyenlőtlenségek. Ezt a technológiai cégeknél dolgozó férfiak túlnyomó többsége alá is támasztja. Továbbá a nők karrierje szempontjából a technológiai iparban a legkedvezőbbek a kilátások, hiszen ezen a területen gyakori, hogy vezetői szintig jutnak. 

Male,Ceo,Discusses,Problem,Solving,With,Female,Partner,In,Office,
Fotó: Shutterstock

Az iparágban dolgozó nők azonban vitatják, hogy ez valóban így lenne, és sokuk szerint több tényező is akadályozza az egyenlő bánásmódot.

Az egyik ilyen ok, hogy a témában megkérdezett férfiak többsége nincs tudatában ezeknek az egyenlőtlenségeknek. Ezenkívül még mindig kevés a nő a technológiai szektorban, valamint ezeknél a cégeknél nem tesznek megfelelő intézkedéseket a nemek közötti egyenlőtlenség kezelésére. 

A nemi alapon történő különbségtétel nemhogy lassan kikopna a köztudatból, egyre inkább nő. Ezt állítja a McKinsey & Co. vezetési tanácsadó cég is, amely szerint a nők 22 százalékos arányban vannak jelen a technológiai szektor európai vállalatainál, és az előrejelzések sem ígérnek pozitív változást, hiszen a cég szerint 2027-re ez az arány 21 százalékra csökkenhet — írta az Euronews Next

Mi a megoldás?

A vállalatoknak az egyenlőtlenségek leküzdése érdekében elsősorban több nőt kell alkalmazniuk, a döntéshozói pozíciókba is aktívabban be kell vonni őket, valamint ha a fizetésekről van szó, nem elfogadható a nemek közötti különbségtétel – mondta Anna McDoughall, az Axel Springer National Media & Tech termék- és mérnöki igazgatója.