Cégvilág

Rekviem a Mozart csokigolyókért, leállítja a salzburgi termelést a román tulajdonos

A Salzburg Schokolade édességgyártó grödigi gyárát az év végén bezárják. A Salzburg közelében található üzemben készül a „Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel”, azaz a Mozart csokigolyó.

Két és fél évvel a Salzburg Schokolade édességgyártó csődje után a nagy múltú vállalat a végső megszűnés előtt áll – írja az osztrák Der Standard. A grödigi gyárat az év végén bezárják. A dolgozókat, a beszállítókat és a nagy megrendelőket hétfőn tájékoztatták a lépésről. A Salzburg közelében található Grödigben készül például a „Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel” csokoládé.

Salzburg,,Salzburger,Land/austria,-,09,10,19:,Mirabell,Mozartkugeln,Sign Mozart csokigolyó
Nem bírta a kakaó drágulását a Mozart csokigolyó / Fotó: Shutterstock

A vállalat 2021 novemberében ment csődbe, ám a fizetésképtelenségi eljárás megindítása után a romániai székhelyű KEX Confectionery csoport 2022 februárjában átvette a gyárat.

A vállalat a hét elején bejelentette, hogy megoldást keres a Grödigben munka nélkül maradó 65 alkalmazott számára. Állítólag már előrehaladott tárgyalások folynak több érdeklődővel a korábbi gyártóüzem eladásáról és további hasznosításáról is.

A Salzburg Schokolade a nyersanyagárak jelentős emelkedését – a kakaó ára megháromszorozódott –, az egyik legnagyobb vevőjével való együttműködés megszűnését és az üzem túlságosan nagy alapterületét nevezte meg a végleges bezárás okaként. Mindez a vezetés szerint „a termelés hosszú távú folytatását gazdaságilag ellehetetleníti”.

 

Salzburg Schokolade csokigolyó Mozart édességgyártó
Kapcsolódó cikkek