sztrájktörvény

Liga: Nehéz lenne közvetlenül nyomást gyakorolni a kormányra

A kormányra közvetlenül nagyon nehéz lenne nyomást gyakorolni a demonstrációk által; ezeknek legfeljebb úgy lehet hatása, ha az emberek megértik a tiltakozások okait és a tiltakozók mellé állnak - nyilatkozta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a mai félpályás útlezárásokkal kapcsolatban a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának nyilatkozva.

Az Ab-nál támadja a kormányt a Liga

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Liga Szakszervezetek a sztrájktörvény kapcsán, mivel "a gyors és egyeztetéseket mellőző" törvényalkotás eredményeként a törvény nem szabályozza a sztrájkjoggal való visszaélés és az együttműködési kötelezettség megszegésének fogalmát - közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

Módosítanák a sztrájktörvényt - Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakszervezetek

Valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordul a LIGA Szakszervezeti Szövetség egy még a parlamentnek be nem terjesztett bizottsági javaslat ügyében. Egy tervezet került ugyanis a birtokukba, amely tudomásuk szerint még decemberben az Országgyűlés elé kerül. Ez ellehetetlenítené a sztrájkot, és más kérdésben is hátrányosan érintené a szakszervezeti tagokat.

Szükség van-e a sztrájktörvény módosítására?

Az utóbbi évek munkabeszüntetései egyre inkább a figyelem középpontjába állították az 1989-ben elfogadott sztrájktörvényt. A lapunk által megkérdezett érdekképviseletek és cégek azonban eltérő véleményen vannak arról, hogy szükséges-e a szabályozás modernizálása.

A sztrájktörvény módosítását kezdeményezi a VOSZ

A sztrájkról szóló törvény módosítását kezdeményezi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) annak érdekében, hogy az ország lakossága és vállalkozói biztosan hozzájuthassanak az általuk megfizetett alapvető közszolgáltatásokhoz. A VOSZ nem a törvény egyoldalú szigorítását szorgalmazza és indítványunknak nem célja a munkavállalói jogok csorbítása – hangsúlyozza közleményében a szervezet.
1
Világgazdaság Piactér