Magyar gazdaság

A sztrájktörvény módosítását kezdeményezi a VOSZ

A sztrájkról szóló törvény módosítását kezdeményezi a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) annak érdekében, hogy az ország lakossága és vállalkozói biztosan hozzájuthassanak az általuk megfizetett alapvető közszolgáltatásokhoz. A VOSZ nem a törvény egyoldalú szigorítását szorgalmazza és indítványunknak nem célja a munkavállalói jogok csorbítása – hangsúlyozza közleményében a szervezet.

A VOSZ közleményében kiemeli, hogy a 2010 januárjában az adófizetők pénzéből fenntartott, monopolhelyzetben működő, eladósodott és tartósan veszteséges állami és önkormányzati közszolgáltató vállalatok sztrájkolói lehetetlenné tették a főváros, illetve a főváros vállalkozóinak és lakosságának közlekedését.

A VOSZ úgy véli, hogy a sztrájkolók a munkabeszüntetésükkel súlyos károkat okoztak valamennyi magyar állampolgárnak, s a biztonságos közszolgáltatás nyújtása helyett az adózó vállalkozók és munkavállalók forintjait pazarolták el, értelmetlen módon.

A VOSZ éppen ezért azt javasolja, hogy a módosító indítvány a közszolgáltató vállalatok esetében érintse és szabályozza a munkaadók és munkavállalók együttműködésének alapvető normáit a sztrájkot megelőző tárgyalások és a sztrájk időtartama alatt, tisztázza a szolidaritási sztrájk megkezdésének és gyakorlásának körülményeit, rögzítse a sztrájkjoggal való visszaélés alapeseteit, konkrétan határozza meg a munkabeszüntetés kezdetének és végének bejelentési és betartási kötelezettségét, és egyértelműen definiálja a még elégséges szolgáltatások biztosításának kötelezettségét, feltételrendszerét, körét és mértékét.

A VOSZ továbbá kéri a kormányt, hogy a tapasztalatok elemzését követően elkészített törvényjavaslatot - konzultáció céljából - terjessze az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris fóruma elé, majd a vitát követően nyújtsa be a normaszöveget a Magyar Köztársaság Országgyűlésének.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy felmerült problémákat nem a sztrájktörvény módosításával kéne megoldani. A szövetség elnöke ugyanis úgy véli, hogy a legnagyobb probléma nem a törvényi szabályozással, hanem a sztrájk gyakorlásának kultúrájában leledzik.

sztrájk VOSZ Pataky sztrájktörvény munkabeszünetetés
Kapcsolódó cikkek