A cég dokumentációs csomagjához tizenegy érdeklődő, köztük a Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom kért hozzáférést, amelyek a – Midia-térségnél ígéretesebb, de csak jelentős beruházások után kitermelhető – mélytengeri Neptun-térségben rendelkeznek 50-50 százalékos részesedéssel. A lap szerint a környező országok (Magyarország, Bulgária és Ukrajna) állami energiavállalatai és kisebb helyi vállalatok is az érdeklődők között lehetnek.

Gas Production Platform.
Fotó: Shutterstock

A Profit.ro némiképp meglepőnek tartja a Romgaz vásárlási szándékát, tekintettel arra, hogy 

a román állami vállalat frissen fizetett egymilliárd eurót a Neptun Deep földgázmező 50 százalékáért, ahol még kétszer ennyit kell befektetnie, hogy megkezdhesse a termelést. 

A Romgaznak ráadásul jövőre mintegy 900 millió lej (72 milliárd forint) extraprofitadót is kell fizetnie, míg az OMV-Petrom a napokban jelezte, hogy értékelése szerint nem tartozik azok közé az energiacégek közé, amelyeknek be kéne fizetniük a „szolidaritási alapba” többletnyereségük 60 százalékát.

Újabb gázmezőt fedeztek fel a törökök a Fekete-tengerben

Törökország 58 milliárd köbméternyi új tartalékot fedezett fel a Caycuma-1 mezőn, emellett a Sakarya mező becsült mennyiségét a korábbi 540 milliárd köbméterről 652 milliárd köbméterre emelte.

Romániában tavaly júniusban kezdték meg a kitermelést a Midia földgázmezőn, amely a romániai tengerparttól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházást a 2018–2022 közötti időszakban végezték el. A Midia-kitermelésben a Carlyle csoport és az EBRD mellett a Petro Ventures Resources SRL 20, a Gas Plus Dacia SRL pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik – írta a Profit.ro.

Offshore oil and gas wellhead platform sunset background.
Fotó: Shutterstock

A román gázszállítási rendszer-üzemeltető Transgaz becslései szerint 

az első, már működő román offshore kitermelésből mintegy 6 milliárd köbméternyi energiahordozó kerülhet a romániai gázhálózatba, a gázmező összes tartalékát pedig 10 milliárd köbméterre becsülik. 

A Neptun Deep mélytengeri térség az OMV-Petrom adatai szerint tízszer ekkora tartalékokkal rendelkezik, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez pedig még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség – mutatott rá a román gazdasági lap.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun-térségben a tenger mélysége helyenként az 1700 métert is eléri.