A Törökország által a Fekete-tengeren felfedezett földgáz összmennyisége immár 710 milliárd köbméter, miután egy új mezőt találtak, és egy korábbi leletet magasabbra módosítottak – közölte Tayyip Erdogan elnök hétfőn a Reuters tájékoztatása szerint.

Fotó: AFP

A kabinet ülése után Erdogan elmondta, hogy Törökország 58 milliárd köbméternyi új tartalékot fedezett fel a Caycuma-1 mezőn, emellett a Sakarya mező becsült mennyiségét a korábbi 540 milliárd köbméterről 652 milliárd köbméterre emelte.

„Az adatok elemzésének eredményeként a korábban bejelentett 540 milliárd köbméteres tartalékot 652 milliárd köbméterre módosítottuk” – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy Törökország 13 kutat fúrt a Sakarya mezőn.

„A Caycuma-1 új felfedezésével a fekete-tengeri gázkészletünk 170 milliárd köbméterrel 710 milliárd köbméterre nőtt” – közölte.

Erdogan a múlt hónapban azt mondta, hogy Törökország jó úton halad afelé, hogy a Sakarya gázmező 2023-ban üzembe álljon.

Az újonnan felfedezett Caycuma-1 mezőt a sakaryai mezőhöz, majd onnan az országos hálózathoz fogják csatlakoztatni.

Törökország, amely kevés kőolajjal és földgázzal rendelkezik, nagymértékben függ az Oroszországból, Azerbajdzsánból és Iránból származó importtól, valamint a Katarból, az Egyesült Államokból, Nigériából és Algériából származó cseppfolyósított földgáz behozatalától.

Törökország a Földközi-tengeren is kutat szénhidrogénforrások után, ahol a vitatott vizeken folytatott tevékenységei feszültséget szítottak Görögországgal és Ciprussal.

A török–görög tengerjogi vita volt terítéken

A Földközi-tenger alatti földgázmezők miatt kialakult török–görög tengerjogi vitáról egyeztetett kedden videókonferencián Recep Tayyip Erdogan török elnök és Angela Merkel német kancellár.