Amszterdam vezetése úgy döntött, hogy kitiltja a hatalmas óceánjárókat a városból, hogy ezzel próbálja meg csökkenteni az odalátogató turisták számát, és így a környezetszennyezést is. A fenntarthatóságot előtérbe helyező város képébe ugyanis már nem férnek bele az üzemanyag-zabáló gigászok. 

AMSTERDAM - DAILY LIFE
Fotó: Hans Lucas via AFP

Ennek értelmében a hollandiai város pályaudvara melletti kikötőt is lezárják az óriáshajók elől. Erre azért is van szükség, hogy csökkentsék az Amszterdamba áradó, évi több mint húszmillió turista számát, mert egyre nagyobb gondot okoz a látogatók környezetszennyezése – írja a BBC

A turisták számának visszaszorítására már korábban is hozott intézkedéseket a helyi önkormányzat: például betiltották a marihuána utcán történő fogyasztását a piros lámpás negyedben. Márciusban pedig kampányt indítottak Nagy-Britanniában, amellyel arra akarták rávenni a fiatal brit férfiakat, hogy inkább máshová menjenek legénybúcsúkat tartani. 

Az óceánjárók sorsát egyébként is megpecsételte volna egy hídépítés, de most ennek elébement a városvezetés a tiltással.