A Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe egy érzelmes nyilatkozatban búcsúzott egykori színésztársától, Sir Michael Gambontól. A Harry Potter-filmek harmadik részétől Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore professzort alakító Gambont az egyik legzseniálisabb színésznek nevezte, akivel valaha együtt dolgozhatott

(FILES) British actor Michael Gambon poses on the red carpet as he attends the 62nd London Evening Standard Theatre Awards 2016 in London on November 13, 2016. British actor Michael Gambon, best known for playing Albus Dumbledore in six of the eight "Harry Potter" films, has died peacefully in hospital aged 82, his family announced on September 28, 2023. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Sir Michael Gambon, aki hat Harry Potter-filmben is alakította Albus Dumbledore professzort, 82 éves korában, a családja körében hunyt el.
Fotó: AFP

Sir Michael Gambon szeptember 28-án, 82 évesen hunyt el tüdőgyulladás miatt.

Gambon elvesztésével a világ máris sokkal kevésbé szórakoztató hely, mint volt

– nyilatkozta Daniel Radcliffe a Varietynek.

Hatalmas tehetsége ellenére egy játékos, komisz és rettentően szórakoztató ember volt, és ez az, ami örökre a szívembe véste. Hihetetlen történet- és viccmesélő volt. Az újságírók sosem voltak tőle biztonságban, mivel az interjúkban a tényeket mindig megfűszerezte egy kis fikcióval, aminek mindig egy fantasztikus történet lett a vége

– emlékezett vissza Radcliffe, majd így folytatta:

A legtöbb közös jelenetünk a hatodik filmben volt, és minden percet imádtam, amit vele tölthettem. Azt hiszem, a zöldhátteres felvételek közben sokkal jobban szórakoztunk, mint kellett volna. Nagyon szomorú vagyok, hogy elment, és örökké hálás leszek, hogy azok közé tartozhatok, akiknek volt szerencséjük együtt dolgozni vele.

Radcliffe még egy tavalyi interjúban beszélt arról, hogy Gambonnak szokása volt megtréfálni a partnereit a forgatások közben. Mint mesélte, ezek a pillanatok mindig pont az előtt csattantak, hogy a kamera forogni kezdett, így rengetegszer nem lehetett haladni a jelenetekkel, mivel Gambon társai nem bírták abbahagyni a nevetést.

 

A roxforti diákok búcsúznak Sir Michael Gambontól

A Harry Potter-filmek más színészei is búcsúztak Sir Michael Gambontól a közösségi médián keresztül. A Ron Weasley-t alakító Rupert Grintaz az Instagram-oldalára azt írta:

Szomorúan hallottam Michaelről. Annyi melegséget és örömöt hozott a forgatások minden napjára. Gyerekként a példaképemmé vált, olyan szórakoztató és vidám ember akartam lenni, mint ő. Lélekben a családjával vagyok.

A varázsvilágot megalkotó J. K. Rowling az X-csatornáján csodálatos embernek nevezte Gambont, akivel imádott együtt dolgozni. A filmekben a gonosz Lucius Malfoyt alakító Jason Isaac pedig azt írta, hogy az idős színésztől tanulta meg, hogyan is érezze magát igazán jól egy film forgatásán.

Sir Michael Gambon 2003-ban vette át Dumbledore professzor szerepét Richard Harristől. Harris a 2001-es Harry Potter és a bölcsek kövében, valamint a 2002-es Harry Potter és a titkok kamrájában alakította a bölcs mágust, azonban néhány héttel a második film premierje előtt meghalt. Állítólag a stáb annyira szerette Harris Dumbledore professzorját, hogy halála után kikérték a családja véleményét, hogy kinek kellene tovább vinnie a Roxfort igazgatójának bodzapálcáját a következő filmekben. A hollywoodi történet úgy tartja, hogy Harris családja egyből Gambont jelölte meg mint tökéletes utódot a szerepre.