Nyolcvankét éves korában elhunyt Sir Michael Gambon ír származású brit színész, aki a többi között a Harry Potter című világsikerű regény filmváltozatában Albus Dumbledore-t alakította.

Harry Potter et la coupe de feu
Fotó: Warner Bros. / Heyday Film

A színész felesége, Anne és fia, Fergus azt közölte, hogy Gambon tüdőgyulladásban halt meg csütörtökön egy kórházban.

Öt évtizeden át tartó televíziós, rádiós és színházi karrierje során a Royal National Theatre egyik alapítójának számító művészt 1998-ban II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, több alkalommal megkapta a BAFTA-díjat is.

Az írországi születésű, eredetileg mérnöknek tanult Gambon a nyolc Harry Potter-filmből hatban alakította a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatóját, Dumbledore professzort.

Az ő nevéhez fűződik Jules Maigret nyomozó megszemélyesítése a Maigret című brit televíziós sorozatban.

Gambon a színészlegenda Richard Harristől örökölte meg Dumbledore szerepét, aki 2002-ben, nem sokkal a Harry Potter és a Titkok kamrája bemutatója előtt halt meg. Állítólag a stáb annyira szerette Harris Dumbledore professzorját, hogy halála után kikérték a családja véleményét, hogy kinek kellene tovább vinnie a Roxfort igazgatójának bodzapálcáját a következő filmekben. A hollywoodi történet úgy tartja, hogy Harris családja egyből Gambont jelölte meg, mint tökéletes utódot a szerepre.

Új Harry Potter-sorozatra készül a Warner Bros., de mit mond Rowling?

Az HBO közel áll hozzá, hogy leszerződjön egy új televíziós Harry Potter-sorozat elkészítésére – szivárogtatta ki az információt egy az ügyet ismerő személy.