„Úgy gondolom, hogy a magyar színház és a magyar nyelvű színjátszás élni és virulni fog a későbbiekben is. Sokáig riogatták az embereket, hogy jön a film, a tévé, az internet, és akkor majd vége lesz a színjátszásnak. Ebből semmi nem valósult meg. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az az adat, amely szerint Magyarországon több mint nyolcmillió színházjegyet adnak el évente” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. 

Ezzel a számmal – lakosságarányosan – a harmadik helyen állunk a világban – tette hozzá.

VIDNYÁNSZKY Attila
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A főigazgató szerint a színjátszás nyelve nagyon fontos, a magyar nyelvű színjátszás szorosan összefügg a magyarság Kárpát-medencei sorsával. 

Egy olyan nemzet, amely az elmúlt évszázadok során ennyi mindent túlélt, annak lesz jövője. A nemzet élni fog, és a magyar színjátszás is

– emelte ki.

A határon túli magyar színjátszás lehetőségeivel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az elszakított területeken majdnem harminc magyar színház működik, ez pedig igazán jelentős szám.

Kárpátaljáról származom, ezért pontosan tudom, hogy például a beregszászi színház is milyen megtartó erőt, hitet nyújt az ott élőknek. A színháznak a magyar szó templomának kell lennie a határon innen és túl is. Meglátásom szerint ez így lesz a jövőben is

– mondta.