FEJLESZTÉSPOLITIKA A brüsszeli viták tisztázása után újra kinyílt az uniós pénzcsap

Hatszázmilliárdot hívtunk le az idén

Gazdaság | Gazdasági Hírek | Vezető
Mintegy 3240 milliárd forintot már lehívott a 2014–2020-as uniós ciklus forrásaiból Magyarország, ami a teljes keret 39 százalékának felel meg.

A 2014–2020-as uniós ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló források 39 százalékát már átutalta Brüsszel, a múlt év végi részeredményekhez képest az idei első három negyedévben 8 százalékponttal kúszott fel a mutató – derült ki az Európai Bizottság adataiból. Az évtized végéig tartó hétéves időszakban hazánk 29,64 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 4,63 milliárd a nemzeti önrész, az Európai Unió pedig 25,01 milliárd eurót ad. A bizottság a rá eső részből eddig 9,68 milliárd eurót folyósított, ami 3242 milliárd forintnak felel meg, ebből a január–szeptemberi időszakban érkezett 1,83 milliárd euró, azaz 613 milliárd forint.

A forráslehívási rangsort tekintve Magyarország a – most még – 28 tagú uniós mezőnyben a 12. helyet foglalja el, a 39 százalékos részaránnyal éppúgy felülmúlja az uniós átlagot, mint a 8 százalékpontos kilenchavi bővüléssel, hiszen ez idő alatt az EU-tagállamok átlagosan 27-ről 35 százalékra léptek előre. Bár 4 százalékponttal meghaladjuk az uniós átlagot, ne feledjük el, hogy Finnországon (60 százalék) kívül Írország (54), Luxemburg (54) és Ausztria (53) beruházásai, fejlesztései is olyan stádiumban vannak, hogy az Európai Bizottság az előlegekkel és a teljesítésalapú számlákkal együtt már kiutalta a nekik járó források több mint felét.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A kört a 2004-ben csatlakozó országokra szűkítve azt látjuk, hogy csak Észtország (46 százalék), Ciprus (43) és Litvánia (40) jár valamivel előrébb, Lettország ugyanúgy 39 százalékon áll, megelőzzük viszont Lengyelországot (36), Szlovéniát (33), Csehországot (33), Szlovákiát (29) és Máltát (32) is.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Mobilitási Csomag irányelvi és rendeleti előírásainak megsemmisítése érdekében.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.
Világgazdaság Piactér