Még több pénz kellene az európai GPS-hez

Gazdaság | Innováció

Ma mutatja be az Európai Bizottság az európai űrpolitika erősítésére vonatkozó javaslatait, amelyek várhatóan kitérnek a tervezett uniós navigációs műholdrendszer, a Galileo megvalósítására is. A tagállamok szakminiszterei a múlt héten fogadták el azt, hogy a Galileo kiépítésének többletköltségét a tagországok helyett az uniós büdzsének kell állnia. Az Európai Bizottság szerint a projekt megvalósításához az eddig elkülönített 3,4 milliárd eurón kívül 1,9 milliárdra van szükség. A tagállami finanszírozást elvető tanácsi döntés értelmében így a pluszforrást a mostani, 2007–13-as uniós költségvetésben kellene előteremteni. A miniszteri tanács ülését a magyar elnökség nevében vezető Völner Pál államtitkár a BruxInfónak elmondta: a hiányzó 1,9 milliárdot tartalék formájában kell elkülöníteni bizottságnak.
Az amerikai GPS riválisaként még 1999-ben megálmodott, 30 műholdból álló Galileónak az eredeti tervek szerint már 2007-től működnie kellene, azonban a folyamatos finanszírozási gondok miatt évről évre csúszik annak megvalósítása. Miután a magánberuházók nem szálltak be a várt módon a projektbe, így az eredeti 3,4 milliárdos büdzséből 2,4 milliárdot a tagországok költségvetési ügyekért felelős miniszterei úgy teremtettek elő, hogy fel nem használt közösségi támogatásokat – köztük agrárkifizetéseket – irányítottak át.
A legújabb menetrend szerint 18 műholdat már 2015-ben fellőhetnek, a teljes körű, mind a 30 szatellitre kiterjedő működés azonban csak 2019–20-ra valósulhat meg. Belgium azonban arra számít, hogy már 2014-től tudja használni a rendszert az útdíjarányos autópálya-használati díj bevezetéséhez. n VG

Elszólta magát, kirúgták

Az év elején elbocsátották állásából a 14 Galileo-műhold megépítéséért 566 millió eurós szerződést elnyert német OHB System AG vezérigazgatóját, miután becsmérelte a leendő európai műholdas navigációs rendszert. Berry Smutny a WikiLeaks birtokába jutott és a norvég Aftenposten napilap által közölt diplomáciai irat szerint azt mondta, a Galileo-projekt egy „hülyeség”, amely bukásra van ítélve, és csak a francia katonai érdekeket szolgálja.

Matolcsy György: Magyarország óriási tartalékokkal rendelkezik

AZ MNB elnöke szerint Magyarország már egy másik ország 2019 őszén, mint volt egy évtizeddel ezelőtt.

Cafeteria: állták a cégek az év eleji változásokat

A hazai nagyvállalatok a béren kívüli juttatások szabályozásának év eleji módosítása után is a megszokott módon jutalmazzák munkavállalóikat.
Világgazdaság Piactér