Hirdetés

Fenntarthatóság és klímavédelem az anyagmozgatásban

Az éghajlatváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. Az „50 Sustainability & Climate Leaders“ elnevezésű kezdeményezés azon vezető vállalatokat tömöríti, akik stratégiájuk kialakítása során a klímavédelmet és fenntarthatóságot kiemelten kezelik és működésüket ezen elvek mentén szervezik.

A kezdeményezéshez csatlakozó, különböző iparágakban működő 50 nemzetközi vállalat – többek között a Jungheinrich is –, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és így járul hozzá az ENSZ által megjelölt 17 fenntartható fejlődési cél megvalósításához.

Mi a Jungheinrichnél a fenntarthatóságot gazdasági, ökológiai és társadalmi kötelezettségünknek tekintjük. Ezt tükrözi csatlakozásunk a kezdeményezéshez. Energiatakarékos targoncáinkkal és intelligens automatizálási megoldásainkkal csökkentjük az intralogisztikában a CO2-kibocsátást. Ily módon fenntartható értékeket hozunk létre és hozzájárulunk a klímaváltozás elleni versenyben a közös győzelemhez

– nyilatkozta Dr. Lars Brzoska, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke.

Fotó: Jungheinrich Hungária Kft.

A közelmúltban bemutatott Stratégia 2025+ részeként a fenntarthatóságot a vállalat alapvető értékeként határozták meg és ambíciózus célokat tűztek ki.

CO2-semlegesség

A vállalatnál és a teljes szállítói lánc mentén bevezetett rendszerszintű fenntarthatóság-menedzsment által a konszern egyértelmű felelősségi köröket határoz meg és átláthatóságot teremt a fenntarthatóság érdekében. A Jungheinrich számára családi vállalkozásként felelősséget vállalni annyit tesz, mint a szociális és az ökológiai szempontokat összhangba hozni a profitábilis növekedéssel.

Ez a hozzáállás vezérel bennünket abban, hogy meghatározó szerepet játsszunk ágazatunk – tágabban is értelmezett – jövőjének alakításában

– hangsúlyozta a vállalat igazgatója. A gépgyártó szektorban a Jungheinrich már jelenleg is a leginkább fenntartható vállalatok két százalékába tartozik.

Fotó: Jungheinrich Hungária Kft.

Az energiahatékonyság a raktárban egy olyan terület, ahol a Jungheinrich már ma is első helyen áll, az innovatív energiarendszerek fejlesztésében pedig vezető pozíciót tölt be.

Ma már a Jungheinrich által gyártott targoncák mintegy 98 százaléka elektromos meghajtású. Ezzel a Jungheinrich ágazatának éllovasává vált.

1953-as megalapítása óta a vállalat az elektromos meghajtás mellett teszi le a voksot. Világszerte több mint 1.000.000 Jungheinrich elektromos targonca működik. Nincs még egy olyan vállalat, mely ennyire következetesen épít az intralogisztikában a lítiumion akkumulátorra. Erre érdemes figyelni: a Jungheinrich saját gyártású akkumulátoraiban olyan vegyi anyagokra támaszkodik a cellák összetételénél, amelyek között nyersanyagként nincs szükség a sokat bírált kobaltra. Egy lítiumionos targonca a dízelmotorral működőhöz képest akár 52 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ebbe nem is számoltuk bele a hosszú élettartamú akkumulátorok újrafelhasználását további életciklusokra.

Újrahasznosítás

A targoncák ipari újra hasznosításának köszönhetően a Jungheinrich jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez. A használt gépek felújítása és két, néha három életciklus elérése nagyban csökkenti az alapanyag- és energia-felhasználást.

Összehasonlítva az új gyártással, ezzel a CO2-kibocsátás mintegy 80 százaléka megtakarítható.

Fotó: Jungheinrich Hungária Kft.

Emellett a használt gépek szó szerint újnak mondhatók. A Jungheinrich használt targoncái így egyesítenek gazdasági, műszaki és ökológiai előnyöket. A kiváló minőségű felújításnak köszönhetően a Jungheinrich használt targoncái rendkívül megbízhatóak, minimális a leállás veszélye.

Automatizálás, okos megoldások

A Jungheinrich az automatizálás és digitalizáció területén is éllovasnak számít. A raktártechnika, a targoncák és a szoftverek egész egységet alkotnak, és így biztosítják, hogy a dolgozók, a gépek és a raktárak egymással kommunikáljanak, együttműködjenek és kiegészítsék egymást.

Kicsiben ez az önvezető targoncáknál, nagyban pedig a több mint 40 méteres automatizált magasraktáraknál valósítható meg. Az automatizálási megoldások kevesebbet hibáznak, elkerülik a felesleges szállításokat, kevesebb balesetet okoznak, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak a logisztikában az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Egyik partnerével közösen a Jungheinrich egy teljesen automatizált megoldást fejlesztett ki a „vertikális gazdálkodáshoz”.

A kulcsfontosságú tényezőt itt az jelentette, hogy ebben az új, modern mezőgazdasági gazdaságban az intelligens megoldásokkal a lehető legtöbb módon érjék el és tegyék lehetővé a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. Akár a sivatag közepén is lehet így friss salátát termelni. A hagyományos termesztéshez képest a rendszer 90 százalékkal kevesebb vizet használ fel, és teljesen elkerülhető a peszticidek alkalmazása.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek