A Catalyst Europe (Catalyst EU) egy, az MIT LinQ által kifejlesztett Catalyst programon alapuló, egyedülálló módszertanú oktatási program, amely egészségügyi kutatási projektek generálására és támogatására irányul. Célja, hogy paradigmaváltást idézzen elő a kutatási megközelítésekben, felgyorsítva az eredmények hatását az egészségügyben.

Széchenyi István Egyetem
Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.
Fotó: Adorján András

A Széchenyi István Egyetem a Catalyst Europe meghatározó partnere, melynek programjára a csaknem 40 jelentkezőből 12-en nyertek felvételt Spanyolországból, Olaszországból, Luxemburgból, Németországból, továbbá Magyarországról a Széchenyi-egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről. A különböző tudományterületek egymást erősítve vezethetnek innovatív megoldásokhoz, ezért nemcsak egészségügyi szakemberek, orvosok vannak a résztvevők között, hanem mérnökök, informatikusok, közgazdászok is. Ők szeptember 19. és 21. között a győri intézményben megtartott szakmai rendezvényen az öt országból érkezett mentoroktól nemcsak tanultak, hanem ahhoz is segítséget kaptak, hogy csoportokat alkotva olyan kutatási projekteken kezdjenek el dolgozni, amelyek néhány éven belül tényleges, az orvoslást segítő fejlesztést, terméket eredményezhetnek.

A mentorok rendkívül neves szakemberek. Köztük van például Petra Barbara Krauledat, aki műszaki projektvezetője volt annak a projektnek, amelynek keretében megalkották az első, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által is tanúsított hepatitis C-tesztet. Ennek során szorosan együtt dolgozott Harvey J. Alter és Michael Houghton kutatóval, akik a 2020-as orvosi Nobel-díjat kapták a hepatitis C-vírus azonosításához vezető, nagy hatású munkájukért. Magyar mentorok is segítik az ösztöndíjasokat, így a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, Rácz István, az Oncompass Medicine Hungary Kft. munkatársai, Dóczi Róbert és Vodicska Barbara, valamint a Debreceni Egyetem docense, Uray Iván.

Széchenyi István Egyetem
Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője a rendezvény megnyitóján.
Fotó: Adorján András

„A Catalyst módszertan azt szolgálja, hogy megváltoztassa az akadémiai kutatási projektek generálásának paradigmáját: az új tudás létrehozása és a publikációk lehetnek ugyan »melléktermékek«, de a lényeg a valódi piaci hatás elérése. Ez a megközelítés képes átalakítani az akadémiai kutatás kultúráját, hogy a valós világra gyakorolt hatás a siker kulcsfontosságú szempontjai között szerepeljen. Mi a Catalyst közösségben izgatottan várjuk, hogy a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve elindíthassuk a Catalyst Europe új időszakát, és megvizsgáljuk, hogyan lehet ezt a módszert a magyar és más európai kutatási ökoszisztémák értéknövelésére felhasználni. Az emberek munkamódszerének megváltoztatása időt igényel, és csak olyan tartós és határozott vízióval érhető el, mint amilyet a győri egyetem képvisel, amely más partnerekkel – például a GE Healthcare-rel együtt – a lehető legtöbbet hozza ki a Catalyst módszertanból a régióban” – fogalmazott Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője.

„A Széchenyi István Egyetem számára egyaránt fontos, hogy hozzájáruljon a nemzetközi színvonalú technológiai kutatásokhoz és a társadalom jóllétéhez. Ez a program mindkét célt szolgálja azzal, hogy általa az orvostudomány fejlődését elősegítő eredmények születhetnek” – hangsúlyozta a program kapcsán dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.