• A munka és magánélet egyensúlya divatos hívószó
  • Egyre több cég próbálkozik mentális jóléti juttatásokkal
  • Ezeket sokan mégsem veszik igénybe
  • Nekik szól a Mental Spa Életvezetési és Önismereti Központ
  • A Mental Spaban számos mentor és foglalkozás közül lehet választani, és persze segítenek is a hozzád leginkább illőek kiválasztásában
PR cikk kép
Fotó: mentalspa.hu

A munka világában az elmúlt évek egyik tagadhatatlanul legdivatosabb kifejezése a “munka és magánélet egyensúlya”. Igen, a 21. században eljutottunk oda, hogy ez egy kiemelten fontos szempont a munkahelyválasztáskor, és ezzel mind a munkavállalók, mint a munkáltatók egyre inkább tisztában vannak. Fontos azonban, hogy mindenki a saját személyiségéhez illő megoldásokat keressen a felmerülő nehézségek megoldására.

A dolgozók mentális egészsége tehát végre kiemelt figyelmet kap, és sok cégnél komplett szolgáltatáscsomag alapszik ezen a gondolaton. Ez a pszichológusi konzultációs lehetőségtől az egész napos ülőmunka fizikai megpróbáltatásait enyhítő masszőrig terjedhet.

A cégeknek ez a törekvése már önmagában is fontos, hiszen a dolgozókat edukálja azzal kapcsolatban, hogy a lelki problémákkal – keletkezzenek akár a munkahelyen, akár a magánéletben –, nem csak érdemes, hanem egyenesen kötelező foglalkoznunk. És nem csak akkor, amikor már káoszba fullad az életünk, hanem lehetőleg minél korábban, már akár az első diszkomfortérzet fázisában, és aztán folyamatosan. Mert a lelket is ugyanúgy folyamatosan karban kell tartani, akár az autódat vagy a testedet.

Nem érdemes megvárni a teljes kiégést, vagy azt, amikor már a családunk mindennapjaira is hatással vannak a nehézségeink.

Meglepően hangozhat, de sokszor akár egy-két beszélgetés is elég lehet, hogy megtaláljuk a kulcsot a megoldáshoz. Ehhez persze az is kell, hogy ráleljünk arra a beszélgetőtársra, aki el tud minket vezetni ehhez a kulcshoz.

Miért nem élnek a dolgozók a céges “jóléti” juttatásokkal?

Akármilyen hasznosak is a már említett juttatások, sok dolgozó mégsem veszi azokat igénybe. Természetesen ha már a munkahelyen rendelkezésedre állnak ilyen lehetőségek, akkor arra biztatunk, hogy élj velük, és ha beválik a dolog, akkor az remek. Ugyanakkor érdemes megvizsgálni, mi tarthat távol valakit mondjuk attól, hogy a cég által biztosított pszichológussal próbálja megoldani a problémáit.
Egyrészt, akármennyire is sokat beszélünk a témáról, sokan még mindig csak utolsó szalmaszálként tekintenek arra, hogy szakember segítségét vegyék igénybe. Sokat kell még tenni azért, hogy ez megváltozzon, de már látszanak a pozitív jelek. Érdemes tudatosítani magunkban, hogy tanácsot kérni nem a gyengeség jele, sőt!

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy több ezer fős vállalatra kitalált juttatást egyszerűen lehetetlen személyre szabni. Olyan, mintha a menzán ingyen lenne az ebéd, csak éppen minden nap bolognai spagetti lenne a kínálat. Te pedig nem akarsz minden nap bolognai spagettit enni.

És van, akinek egyszerűen nem komfortos abban a harmadik emeleti tárgyalóban elmélyülve beszélgetnie a privát dolgairól, ahol tegnap még egy ügyféllel egyeztetett a projekt aktuális állásáról. 

Akkor mit tehet az irodai dolgozó, aki szeretne törődni a mentális jól-létével?

Induljunk ki egy egyszerű helyzetből: alapvetően meg vagy elégedve a céggel, ahol dolgozol, kifejezetten szereted a multis környezetet és az azzal járó számtalan előnyt, kijössz a főnököddel, és a kollégák többsége is jó fej.

Ettől viszont még lehet számos olyan – akár munkához, akár magánélethez, akár ezekhez egyaránt kötődő – problémád, amit szeretnél megbeszélni valakivel, aki objektíven látja azokat, és nem utolsósorban szakmailag felkészült arra, hogy leküzdésükre megfelelő tanácsokat adjon.

És ez ma már egyáltalán nem szégyen. Rengeteg pénzt elköltünk konditeremre, fodrászra és minden egyéb téren is odafigyelünk arra, hogy ápoljuk a külsőnket. Miért ne törődhetnénk ugyanígy a lelkünkkel? Akár csak egy reggeli, napindító ráhangolódásra van szükségünk, akár komolyabb lelki válsággal küzdünk, érdemes megtalálni hozzá a megfelelő szakembert.

Külön előny, ha mindezt úgy tehetjük, hogy a személyiségünkhöz leginkább közelálló megoldást választhatjuk. Ahogy fodrászt is úgy keresünk, hogy melyikük tudja a leginkább eltalálni a hozzánk illő fazont, úgy lelki segítségért is ott érdemes kutatni, ahol megkapjuk ugyanezt. Csoportos vagy egyéni foglalkozás? Meditáció, konfliktuskezelő tréning, művészetterápia? Sorolhatnánk még a lehetőségeket, amelyek közül legalább az egyikben biztosan megtaláljuk a számításunkat.

Már csak kell egy hely, ahol ezek mind egyszerre elérhetőek, és így kedvünkre választhatunk. 

Egy hely, ahol számtalan módon fejlesztheted az önismereted

Friedl Zsuzsanna és Vass Anita évtizedek óta dolgoznak a legnagyobb nemzetközi cégeknél vezető pozícióban HR-esként. Mivel a magánéletben is jó barátnők, számtalanszor beszélgettek arról, hogyan lehetne a fentebb bemutatott kihívásokra megoldást találni.

Egy ilyen beszélgetés során született meg a Mental Spa Életvezetési és Önismereti Központ ötlete, ami egy egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. A Mental Spaban kifejezetten az irodai dolgozók mentális egészségét állítják középpontba.

Ebben számos pszichológusra, coachra, segítő szakemberre van szükség. Olyanokra, akik ismerik azokat a kihívásokat, amivel egy irodai dolgozó nap mint nap szembesül munkában és magánéletben egyaránt, és különféle megoldásokat is tudnak nyújtani számukra. Az ő kiválasztásuk volt a legnagyobb feladat, hiszen Zsuzsanna és Anita tudták, hogy ők jelentik majd a Mental Spa szívét és lelkét. Végül egy kivételes csapat állt össze csupa olyan önismereti mentorral, akik korábban akár menedzserként is dolgoztak multis környezetben.

PR cikk kép
Fotó: mentalspa.hu

Kedvedre válogathatsz, és akár több “igazi” is lehet

Az egyes önismereti mentorokat a mentalspa.hu weboldalon részletesen bemutatják, a hozzájuk tartozó alkalmakra pedig akár bármilyen előzetes konzultáció nélkül is nyugodtan bárki jelentkezhet. Ha csak érzed, hogy szükséged lenne valami ilyesmire, de nem vagy biztos abban, melyik foglalkozás illik hozzád legjobban, akkor pedig Anita, a Mental Spa szakmai vezetője személyesen segít mentort választani.

A számos mentor és az eltérő módszerek fantasztikus rugalmasságot biztosítanak, hiszen a foglalkozások között bármikor lehet vándorolni, így akár többféle módszerbe is belekóstolhatsz, amíg megtalálod az igazit, vagy épp ha úgy érzed, hogy párhuzamosan is szívesen veszel részt a különböző – ahogy ők találóan nevezik – “jól-léti” foglalkozásokon.

Mert amilyen könnyen hangzik a céges szlogenek szintjén, annyira nehéz az irodai munka nyújtotta kihívások és a magánélet egyensúlyának megteremtése. De ne felejtsük: a lelki jólét nem luxus, hanem sokkal inkább alapvető szükséglet. Az oda vezető út pedig mindenki számára különböző.

A fizikailag a XIII. kerületi irodai negyed szívében található Mental Spa weboldalán nem csak a központ filozófiáját és a mentorok videós bemutatkozását és az általuk vezetett foglalkozások részletes leírását találod meg, hanem online magazinjukban alapvető, a munkahelyi lelki egészséghez kapcsolódó tanácsokat is találsz.

Érdemes tehát ellátogatni hozzájuk, és rögtön időpontot is foglalni az első szimpatikus foglalkozásra. Hidd el, az első lépés mindig a legnehezebb, de megéri!