A 35 év feletti korcsoportban minden harmadik, a 65 év felettiek körében pedig minden második magyar tapasztalt már gerincproblémából eredő kisebb-nagyobb tüneteket. Ez a szám évről évre növekszik, ami komoly kihívást jelent az érintettek és az egészségügyi rendszer számára egyaránt. Valódi megoldást csak a prevenció jelenthet, aminek első lépése lehet a gerinctudatos életmód kialakítása. A megelőzés nemcsak az egészség megőrzésében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem hozzájárul az életminőség javításához és a későbbi komplikációk elkerüléséhez is.

„A gerincproblémák megelőzése, korai felismerése és időben történő kezelése kulcsfontosságú. Sok esetben azonban az emberek nem ismerik fel a tüneteket, vagy túl sokáig várnak, mielőtt orvoshoz fordulnának, ami súlyosbíthatja a problémát. Fontos megérteni, hogy a gerinctudatos életmód elsajátítására nemcsak azoknak van szükségük, akiknél már megjelent vagy állandósult a fájdalom, hanem mindenkinek, aki hosszú távon szeretné megőrizni a gerince egészségét” – avat be dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincműtétek specialistája. 

dr. Czigléczki Gábor
dr. Czigléczki Gábor Fotó: Langmar Kft.

Fókuszban a megelőzés

A statisztikák szerint Magyarország a világ negyedik legelhízottabb nemzete, ami növekvő aggodalomra ad okot, különösen a gerincproblémák tekintetében. A túlsúly ugyanis jelentős terhet ró a gerincre, növelve a megbetegedések kockázatát. Emellett az erős fizikai megterheléssel járó tevékenységek, az ülőmunka és a home office körülményei is hozzájárulnak a különböző gerincfájdalmakkal orvoshoz fordulók növekvő számához. A kezdetben hirtelen fellépő, rövid ideig tartó fájdalmak esetében is megvan rá az esély, hogy hosszú távon olyan tartós egészségügyi problémákhoz vezetnek, amelyek jelentősen rontják az életminőséget.

„Amikor a gerincproblémákról beszélünk, gyakran csak a tünetek kezelésére koncentrálunk, de a megelőzés és a kockázati tényezők felismerése legalább ennyire fontos. Például az elhízás nemcsak a gerincre gyakorol nyomást, hanem az egész testünkre, így a gerinc egészségének megőrzése szorosan összefügg az általános egészségünkkel. Az ülőmunka és a monoton tevékenységek szintén növelik a gerinc és a porckorongok sérülékenységét. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a gerinctudatos életmód fontosságára, mert mindig könnyebb egy problémát megelőzni, mint egy kialakult problémát orvosolni” – hangsúlyozza az európai színvonalú gerincműtéteket végző szakember.

dr. Czigléczki Gábor műtét közben. Fotó: Langmar Kft.

Rejtett veszélyek

A mindennapi szokásaink és tevékenységünk kihat a gerincünk állapotára is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy 8 órás ülőmunka után beugranak edzeni, hogy levezessék a nap során felgyülemlett stresszt. A test azonban ekkor még nem áll készen a hirtelen megterhelésre. A hosszan tartó ülés közben ugyanis a gerinc menti izomzat tónusa megváltozik, az izmok nem tartják és ezáltal nem védik megfelelően a gerincet, ami fokozza a porckorongok sérülékenységét és növeli a gerincproblémák kockázatát.

„A helyes ülés elsajátítása, az aktív életmód, illetve a rendszeresen alkalmazott bemelegítés és nyújtás hozzájárulhat ahhoz, hogy megelőzzük a sérüléseket, és megőrizzük a gerincünk rugalmasságát. Fontos, hogy az ülőmunkát végzők rendszeresen szakítsanak időt a helyes testtartás gyakorlására, valamint a gerincük és izmaik megfelelő nyújtására és erősítésére. A rendszeres testmozgás, különösen a célzott gyakorlatok, hosszú távon hozzájárulnak a gerinc rugalmasságának és stabilitásának fenntartásához, csökkentve ezzel a sérülések és a krónikus gerincfájdalmak kialakulásának kockázatát” – magyarázza dr. Czigléczki Gábor.

Gyors segítség, teljesebb gyógyulás

A gerincproblémák sikeres kezelésének kulcsa a korai felismerés. Sokan halogatják az orvoshoz fordulást, mivel a tünetek kezdetben enyhék lehetnek, és azt remélik, hogy maguktól elmúlnak. Fontos, hogy hosszan tartó vagy rendszeresen visszatérő gerincfájdalom esetén, különösen, ha a fájdalom kisugárzik egy másik testrészbe, zsibbadást vagy izomgyengeséget okoz, érdemes felkeresni egy szakorvost. A fizikai vizsgálat és a képalkotó diagnosztika segítenek az orvosnak a pontos diagnózis felállításában és a leghatékonyabb kezelési terv kidolgozásában.

„A gerincbetegségek korai felismerése elengedhetetlen, hiszen minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra. Ennek ellenére gyakran tapasztalom, hogy a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalom már elviselhetetlen vagy jelentősen befolyásolja az életminőségüket. Ebben az esetben azonban a probléma már előrehaladottabb lehet. Pont ezért szervezzük az ingyenes preventív rendezvénysorozatot, hogy felhívjuk a figyelmet a korai diagnózis és az idejében történő orvosi segítség igénybevételének jelentőségére, és átfogó tájékoztatást nyújtsunk azok számára is, akik szeretnék megelőzni a gerincproblémákat, és érdeklődnek az egészséges, gerinctudatos életmód iránt” – zárta gondolatait az endoszkópos gerincműtétek specialistája.