BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Közel 2 millió magyar él gerincproblémával, pedig megelőzhető lenne (x)

Magyarországon kiemelt téma a mozgásszervi prevenció, ennek ellenére közel 2 millió ember él együtt valamilyen gerincproblémával. Az érintettek többsége nem ismeri fel a súlyos tüneteket, illetve nem tudja, hogy hova forduljon segítségért, ha hirtelen fájni kezd a nyaka, a háta vagy a dereka. A gerinc egészségének megőrzése és a gerincproblémák korai felismerése kulcsfontosságú lehet az életminőség javításában. Ennek apropóján indul útjára 2024. február 10-én a Szent Magdolna Kórházban egy hiánypótló, ingyenesen látogatható rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy a résztvevők megismerjék a gerincbetegségek megelőzésének és kezelésének legfontosabb módszereit.
Fotó: Langmar Kft.

A 35 év feletti korcsoportban minden harmadik, a 65 év felettiek körében pedig minden második magyar tapasztalt már gerincproblémából eredő kisebb-nagyobb tüneteket. Ez a szám évről évre növekszik, ami komoly kihívást jelent az érintettek és az egészségügyi rendszer számára egyaránt. Valódi megoldást csak a prevenció jelenthet, aminek első lépése lehet a gerinctudatos életmód kialakítása. A megelőzés nemcsak az egészség megőrzésében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem hozzájárul az életminőség javításához és a későbbi komplikációk elkerüléséhez is.

„A gerincproblémák megelőzése, korai felismerése és időben történő kezelése kulcsfontosságú. Sok esetben azonban az emberek nem ismerik fel a tüneteket, vagy túl sokáig várnak, mielőtt orvoshoz fordulnának, ami súlyosbíthatja a problémát. Fontos megérteni, hogy a gerinctudatos életmód elsajátítására nemcsak azoknak van szükségük, akiknél már megjelent vagy állandósult a fájdalom, hanem mindenkinek, aki hosszú távon szeretné megőrizni a gerince egészségét” – avat be dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincműtétek specialistája. 

dr. Czigléczki Gábor
dr. Czigléczki Gábor Fotó: Langmar Kft.

Fókuszban a megelőzés

A statisztikák szerint Magyarország a világ negyedik legelhízottabb nemzete, ami növekvő aggodalomra ad okot, különösen a gerincproblémák tekintetében. A túlsúly ugyanis jelentős terhet ró a gerincre, növelve a megbetegedések kockázatát. Emellett az erős fizikai megterheléssel járó tevékenységek, az ülőmunka és a home office körülményei is hozzájárulnak a különböző gerincfájdalmakkal orvoshoz fordulók növekvő számához. A kezdetben hirtelen fellépő, rövid ideig tartó fájdalmak esetében is megvan rá az esély, hogy hosszú távon olyan tartós egészségügyi problémákhoz vezetnek, amelyek jelentősen rontják az életminőséget.

„Amikor a gerincproblémákról beszélünk, gyakran csak a tünetek kezelésére koncentrálunk, de a megelőzés és a kockázati tényezők felismerése legalább ennyire fontos. Például az elhízás nemcsak a gerincre gyakorol nyomást, hanem az egész testünkre, így a gerinc egészségének megőrzése szorosan összefügg az általános egészségünkkel. Az ülőmunka és a monoton tevékenységek szintén növelik a gerinc és a porckorongok sérülékenységét. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a gerinctudatos életmód fontosságára, mert mindig könnyebb egy problémát megelőzni, mint egy kialakult problémát orvosolni” – hangsúlyozza az európai színvonalú gerincműtéteket végző szakember.

dr. Czigléczki Gábor műtét közben. Fotó: Langmar Kft.

Rejtett veszélyek

A mindennapi szokásaink és tevékenységünk kihat a gerincünk állapotára is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy 8 órás ülőmunka után beugranak edzeni, hogy levezessék a nap során felgyülemlett stresszt. A test azonban ekkor még nem áll készen a hirtelen megterhelésre. A hosszan tartó ülés közben ugyanis a gerinc menti izomzat tónusa megváltozik, az izmok nem tartják és ezáltal nem védik megfelelően a gerincet, ami fokozza a porckorongok sérülékenységét és növeli a gerincproblémák kockázatát.

„A helyes ülés elsajátítása, az aktív életmód, illetve a rendszeresen alkalmazott bemelegítés és nyújtás hozzájárulhat ahhoz, hogy megelőzzük a sérüléseket, és megőrizzük a gerincünk rugalmasságát. Fontos, hogy az ülőmunkát végzők rendszeresen szakítsanak időt a helyes testtartás gyakorlására, valamint a gerincük és izmaik megfelelő nyújtására és erősítésére. A rendszeres testmozgás, különösen a célzott gyakorlatok, hosszú távon hozzájárulnak a gerinc rugalmasságának és stabilitásának fenntartásához, csökkentve ezzel a sérülések és a krónikus gerincfájdalmak kialakulásának kockázatát” – magyarázza dr. Czigléczki Gábor.

Gyors segítség, teljesebb gyógyulás

A gerincproblémák sikeres kezelésének kulcsa a korai felismerés. Sokan halogatják az orvoshoz fordulást, mivel a tünetek kezdetben enyhék lehetnek, és azt remélik, hogy maguktól elmúlnak. Fontos, hogy hosszan tartó vagy rendszeresen visszatérő gerincfájdalom esetén, különösen, ha a fájdalom kisugárzik egy másik testrészbe, zsibbadást vagy izomgyengeséget okoz, érdemes felkeresni egy szakorvost. A fizikai vizsgálat és a képalkotó diagnosztika segítenek az orvosnak a pontos diagnózis felállításában és a leghatékonyabb kezelési terv kidolgozásában.

„A gerincbetegségek korai felismerése elengedhetetlen, hiszen minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra. Ennek ellenére gyakran tapasztalom, hogy a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalom már elviselhetetlen vagy jelentősen befolyásolja az életminőségüket. Ebben az esetben azonban a probléma már előrehaladottabb lehet. Pont ezért szervezzük az ingyenes preventív rendezvénysorozatot, hogy felhívjuk a figyelmet a korai diagnózis és az idejében történő orvosi segítség igénybevételének jelentőségére, és átfogó tájékoztatást nyújtsunk azok számára is, akik szeretnék megelőzni a gerincproblémákat, és érdeklődnek az egészséges, gerinctudatos életmód iránt” – zárta gondolatait az endoszkópos gerincműtétek specialistája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.