Az Intel csipgyártó vállalat több mint félmilliárd eurónyi kamatot követel az Európai Bizottságtól egy bírság hatályon kívül helyezése következtében - írja a német Deutsche Presse-Agentur. 

Company Logos
Fotó: NurPhoto via AFP

Az EU hivatalos közlönyében hétfőn közzétett bejegyzés tartalmazza, hogy a vállalat kártérítést követel az EU Törvényszékének ítélete szerint korábban jogtalanul kiszabott versenyjogi bírság miatt. Januárban az uniós bíróság ugyanis megsemmisítette azt a határozatot, amelyben a bizottság az Intelre 2009-ben 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki. A vállalat évekkel ezelőtt kifizette a büntetést, ám idén februárban visszakapta. Csakhogy saját számításai szerint időközben a fenti brutális összegű késedelmikamat-követelése keletkezett az EU kasszájában parkoltatott milliárdos summa után.

Az EU Bizottsága egyébként azzal vádolta a vállalatot, hogy illegálisan próbálta kiszorítani a versenytársakat a piacról. Az Intel a kártérítési igényét a dokumentum tanúsága szerint már április végén benyújtotta. Minél később fizet a bizottság, annál tovább hízhat az Intel követelése.