Egy Sibenikhez közeli településen, Grebasticában ütött ki tűz csütörtök délelőtt, a tűzoltóknak a szél miatt még késő délután sem sikerült lokalizálniuk a lángokat, amelyek továbbterjedtek, és elérték a házakat, többeket evakuálni kellett – közölte a horvát közszolgálati televízió.

A tűz és a füst miatt több mellékutat és főutat is lezárták a forgalom elől a helyi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint, a lángok erejét jelzi, hogy 160 tűzoltó és öt tűzoltó-repülőgép vesz részt az oltásban. Davor Bozinovic belügyminiszter is a helyszínre utazik.

Daily Life In Sibenik, Croatia
Croatian national flag is seen in Sibenik, Croatia on September 11, 2021. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

A sibeniki polgári védelmi igazgatóság közlése szerint lakóépületeket is elért a tűz, ezért a helyi lakosságot evakuálni kellett, és az áramszolgáltatás is szünetel. A lángok továbbterjednek a Jelinjak-hegyen keresztül Primosten irányába. Egy helyi lakos és három tűzoltó könnyebben megsérült.

Darko Dukic Sibenik-Knin megye tűzoltóparancsnoka szerint nehéz megmondani, hogy vajon gyújtogatás okozta-e a tüzet, viszont az időjárási viszonyok nagyon kedvezőtlenek, hiszen 

az orkánerejű széllökések miatt a tűz gyorsan terjed.

 

Az Egyesült Államok levegőjét is mérgezi a Kanadában tomboló erdőtűz

Kanadában már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le, és a tűzoltók képtelenek megfékezni a lángok pusztítását. A katasztrófa miatt Québec tartomány több városa is a legszennyezettebb levegőjű városok közé került, de ez a probléma már nem csak Kanadát érinti. A szél átfújja a szennyezett levegőt az USA-ba, Chicagóban pedig már az egészségtelen kategóriába sorolták a levegő minőségét.