Ingatlan

Stagnálnak a lakásbérleti díjak

Vegyes képet mutat az országos albérletpiac a kínálati árak alapján – derül ki az Ingatlan.com új elemzéséből, amely ismerteti a KSH–Ingatlan.com lakbérindexének legújabb, márciusi eredményeit.

Márciusban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak az országos kínálatban, Budapesten pedig 0,8 százalékos volt az emelkedés.

A márciusi bérletidíj-növekedés minimálisnak tekinthető, továbbra sincs szó tartósabb emelkedésről. Annál is inkább, mert az országos bérleti díjak 1,6, a budapestiek 2,2 százalékkal maradnak el a tavaly áprilisi szinttől, amikor a koronavírus-járvány miatt éles fordulatot vett az albérletpiac

– értékelte a legújabb adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elemzésből kiderül, hogy április végén csaknem 21 ezer kiadó lakás és ház hirdetése szerepelt a kínálatban, ami 10 százalékos növekedés éves szinten. A tulajdonosok által meghirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja a fővárosban április végén 130 ezer forintot tett ki, a különböző városrészekben azonban eltérők az árak.

Az V. kerület volt ekkor a legdrágább az átlagosan 170 ezer forintos havi bérleti díjjal. A legolcsóbb kerület pedig a XIX., ahol átlagosan 110 ezerért hirdették a kiadó lakásokat.

A korábbi években a fővárosi albérletpiacon elsősorban a rövid távú lakáskiadás, azaz a lakáshotelezés fellegvárának számító VI. és VII. kerületben 135 ezer és 120 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak.

Fotó: Shutterstock

Fontos kérdés, hogy a járvány lecsengése és a turizmus visszatérése után hogyan alakulnak ebben a két kerületben az albérletárak. Mindkét kerület ugyanis szigorítást tervez a rövid távú lakáskiadásban

– mondta Balogh László.

Az eddig megismert, még el nem fogadott tervek szerint az ott lakók kezébe adnák a döntést. Felmerült olyan ötlet is, hogy ha egy lakásban vendégként megszálló turistákra akár hangoskodás miatt kihívják a rendőrséget a szomszédok, akkor ott korlátozhatják ezt a lakáskiadási formát. Úgy tűnik, a tervezett szabályok a lakók kezébe adhatják a döntést, hogy megengedik-e a lakások hotelként való használatát.

Könnyen lehet, hogy egy szigorú szabályozás inkább a hosszú távú lakáskiadás felé terelheti ezekben a városrészekben a befektetőket,

ezért a korábbi években látottnál megfizethetőbb albérlet- és lakásárak alakulhatnak ki. Ez pedig kigyűrűzhet a külső kerületekbe is.

Az Ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy a megyeszékhelyeken mennyiért hirdették kiadásra a lakóingatlanokat április végén a tulajdonosok. A debreceni albérletek esetében az átlagos bérleti díj 100 ezer forint volt. Győrben átlagosan 110 ezerért kínálták a kiadó lakásokat. A kecskeméti, nyíregyházi és pécsi albérletpiacot egyaránt 90 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte, Szegeden pedig 95 ezer volt az átlag.

Budapest albérlet lakás stagnálás
Kapcsolódó cikkek