A támogatás feltételeit az 518/2020-as kormányrendelet szabályozza, melynek célja, hogy a gyermeket nevelő háztartások életkörülményeit javítsa a lakások felújításával, valamint az építőipar fehérítését is várják az intézkedéstől. Ezzel újabb elemmel bővült az ingatlanokkal kapcsolatos támogatások sora, amik közé például a az 50%-os felújítási támogatás, az illetékmentesség vagy a felújításra költhető kamattámogatott tartozik.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Mindegy, hogy az igénylő házas, egyedülálló vagy elvált, ugyanúgy megkaphatja a támogatást, ám annál fontosabb, hogy legyen legalább egy 25 év alatti gyermeke, akivel közös háztartásban él. Elvárás, hogy legyen magyarországi társadalombiztosítása, és hogy ne legyen fennálló köztartozása. A közfoglalkoztatottak, vagyis a közmunkások nem igényelhetik a támogatást. Házastársak vagy élettársak közösen pályázhatnak.

Fotó: Getty Images

Mennyi pénzt jelent az

Az otthonfelújítási támogatás keretében igényelhető összeg legfeljebb 3 millió forint lehet, de az állam csak a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át fedezi. Vagyis a maximum összeget egy hatmilliós felújítással lehet kihasználni, amiből 3 millió forintot önerőből kell kifizetni.

Fontos szabály még, hogy a támogatás felét anyagköltségre, a másik felét munkadíjra lehet csak költeni, és nem lehet csak egyik vagy másik költségtípust kiválasztani, a támogatás igénybevételéhez mindkettő kihasználására szükség van. Ez azt jelenti, hogy mindkettőre maximum másfél-másfél millió támogatást lehet igénybe venni. Akik nem rendelkeznek kellő önerővel, azok államilag támogatott, kedvezményes kamatozású otthonfelújítási hitelt vehetnek fel akár 6 millió forintos összegben. Egy felújítás során számtalan apróbb költség felmerülhet, amit nem lehet számlával elszámolni, ilyenkor egy kis összegű kölcsön lehet megoldás.

Milyen felújítás végezhető az otthonfelújítási támogatásból?

Egyszerűbb azzal kezdeni, amire a rendelet szerint nem fordítható az otthonfelújítási támogatás: lakótér bővítésére nem költhető. Ez azt jelenti, hogy az emelet-ráépítés vagy a tetőtér-beépítés nem támogatott.

Ezeken kívül azonban sokféle felújítás finanszírozható belőle. Kiépíthető vagy kicserélhető a víz-, csatorna-, elektromos- és gázhálózat, valamint kialakítható vagy korszerűsíthető a fűtési rendszer. A támogatás költhető még az ingatlan külső festésére, szigetelésére (lábazat-, hő-, hang- és vízszigetelés), a külső nyílászárók és a redőnyök cseréjére, biztonsági rács felszerelésére vagy cseréjére, a tető cseréjére, felújítására, szigetelésére, kémények építésére, korszerűsítésére, klímaberendezés beépítésére, cseréjére, napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére.

A lakás belső tere teljesen felújítható, beleértve a lakás helyiségeinek fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolatának cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést vagy a belső lépcső kialakítását és cseréjét, illetve a fürdőszobai szaniterek beépítését vagy cseréjét. Ezen kívül felújítható a nyári konyha, a mosókonyha vagy bármilyen egyéb tároló, építhető garázs, terasz, loggia, erkély, előtető, kerítés, de még télikert kialakítását is finanszírozzák.

Hogyan működik az igénylés?

Az otthonfelújítási támogatást utólag lehet kérni, vagyis a felújításnál előfinanszírozás szükséges. Meg kell őrizni minden számlát, ami az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozik, valamint vállalkozói szerződésre is szükség lesz. Az egyéb mellékelendő dokumentumok listáját itt lehet megtalálni.

Ha minden számla kifizetése megtörtént, akkor innentől 60 nap áll rendelkezésre, hogy a támogatást megigényeljük. Az otthonfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni segítségével, vagy akár postai úton és személyesen, a kormányablakon keresztül is intézhető. Ez az állami támogatás jelen állás szerint 2022. december 31-ig él, vagyis még a jövő év folyamán is biztosan elérhető marad.