Átlagosan 10 százalékkal drágultak tavaly a budapesti kerületek, mérsékeltár csökkenés, stagnálás mindössze öt kerületben volt, miközben hatra bővült azon kerületek köre, ahol egymillió forint feletti átlagos négyzetméteráron lehet lakóingatlant vásárolni – közölte a Duna House.

_VEZ4781Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A fővárosi ingatlanvásárlók a XII. kerületben találkozhatnak a legmagasabb átlagos egységárral, míg a legolcsóbb négyzetméteráron a pesterzsébeti otthonokat kínálták tavaly.

A Duna House adatai elemzése szerint az  érdeklődők és tranzakciószámok tekintetében is 

alulteljesítő fővárosi ingatlanpiacon 2023-ban sem maradt el az áremelkedés. 

2022-ben a fővárosban átlagosan 68 négyzetméteres alapterületű ingatlanokat vásároltak 54,9 millió forintért, az átlagos négyzetméterár ekkor 805 ezer forint volt, egy évvel később már 884 ezer forint. Az ingatlanvásárlásra költött összeg 2023-ban 4 százalékkal kereken 57,3 millió forintra nőtt, ugyanakkor az alapterület 65 négyzetméterre csökkent. 

Átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az árak

A KSH Ingatlanadattár 2022-es adatai szerint az összes fővárosban értékesített ingatlan alapján számított átlagos négyzetméterár 848 ezer forint volt.

Budapest 23 kerülete közül 12-ben emelkedtek 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben az árak. 

A legmarkánsabb, 33 százalékos árváltozás a XVI. kerületben jelentkezett, ahol ezt követően 773 ezer forint lett az átlag, így a megközelítőleg 120 négyzetméteres nagyságú ingatlanokért 93 millió forintot adtak a vevők. 

Szintén jelentős, 20 százalék feletti árkülönbözetet mutatnak az értékesítési adatok a  II., III. és a XII., valamint a XVIII. kerületben is. Alig 1 százalékot emelkedtek mindössze az árak a XIX. kerületben és Újbudán, Budafokon viszont stagnált az árszint, viszont 1 százalékot csökkent a IV. kerületben és Csepelen. Zugló és Soroksár ingatlanjai esetében pedig 3-4 százalékos mérséklődést tapasztaltak.

 


Megduplázódott a milliós kerületek száma

Egy év alatt 20 százalék feletti mértékű drágulásra is volt példa, közte két, millió feletti négyzetméterárral rendelkező kerületben is.

A milliós négyzetméterár átlagot 2022-ben három, tavaly már hat budapesti kerület lépte át. Immár ide tartozik a budai I., II., és XII., valamint a pesti V., VI. és a XIII. kerület.

Legnagyobb kiadásra a XII. kerületi lokációt választóknak kell készülniük a tavalyi értékesítési adatok alapján, itt ugyanis már az 1,3 millió forintot is meghaladta  a négyzetméterenkénti összeg, az átlagos ingatlanérték pedig 89,2 millió forint volt. 

A milliós kerületek között a legolcsóbb 1,02 millió forintos négyzetméterárral a XIII. kerület,

ahol átlagosan 54,6 millió forintot költöttek a vevők.

Az 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral rendelkező I., és az 1,25 milliós árszinttel a második legdrágábbnak mondható V., valamint a XII. kerület mellé frissen csatlakozott a legdrágábbak kategóriájába a budai II. kerület, itt 26 százalékos emelkedés után 1,24 millió forintra nőtt az ingatlanok egységára. 

 

_VEZ4781Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.20201209 Budapest Duna House Ingatlan- és hitelközvetítő Ingatlan eladásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A II. kerület ugyan a négyzetméter árakban nem törhetett az élre, átlagos ingatlanérték tekintetében azonban tarolt: a 114,2 millió forintos átlaggal ugyanis sikerült megelőznie az V. kerületet is, ahol ez az érték 100 millió forint körül alakult. 

A szintén újoncnak számító, a befektetők által is nagyon kedvelt belvárosi lokáció, Terézváros 16 százalékos drágulást követően haladta meg a milliós határt.

A legolcsóbb kerületek

A fővárosban Csepelen lehetett a legkevesebb pénzből ingatlant vásárolni, itt 34,8 millió forint volt a tranzakciók átlagértéke, és 57 négyzetméter az eladott ingatlanok átlagos alapterülete. Négyzetméterárak tekintetében ugyanakkor a XX. kerület volt a legolcsóbb 590 ezer forinttal. Ott egy 60 négyzetméteres otthonért átlagosan 35,6 millió forintot kellett fizetni tavaly – összegezte a Duna House.