Nagyon mélyen vannak az építőanyagárak, de hiába lehet most igazán jó feltételekkel vásárolni, és kivitelezőket is rövid határidővel, már nem elszállt munkadíjért találni, a lakosság nem kezd felújításba, mert újabb támogatásra vár – osztotta meg tapasztalatait a VG Négyzetméter ingatlanos podcast első epizódjában Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozat és az Újház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnöke.

Construction,Worker,Using,Drill,On,House,Build
Legnagyobb mértékben a családiház-építések száma csökkent.
Fotó: Shutterstock

Minél előbb el kell dőlnie, hogy lesz-e újabb otthonfelújítási program vagy sem, hogy az érintettek ennek tudatában dönthessenek. A kivárás érzékelhetően fékezi az amúgy is megcsappant keresletet, a beszakadás látványosan mély, falazóanyagokból szinte feleannyi fogyott tavaly és most, mint a korábbi években.

A rezsicsökkentésre fókuszálnak

Az építőanyag-kereskedők arra számítanak, hogy a közpénzekből immár nem az esztétikai felújításokat, nem a konyhabútorcserét, hanem az energiafogyasztás mérséklését szolgáló, energetikai korszerűsítéseket készül támogatni az állam. Ezt a szakma, illetve az ÉVOSZ üdvözli és támogatja, hiszen az igazi rezsicsökkentést valójában az épületek energiaigényének optimalizálásával lehet elérni, amihez a nyílászárók cseréje, homlokzatszigetelés és födémszigetelés szükséges. 

Friss számítások szerint 

egy Kádár-kocka esetében 10-11 millió forintos beruházás a nyílászárók cseréje, a homlokzatszigetelés és a födémszigetelés.

Magyarországon mintegy 900 ezer Kádár-kocka van, ezek megújítása érdemben csökkentené a lakossági energiafogyasztást.

Piaci információk szerint a kormány dolgozik egy támogatási programon, amivel kapcsolatban tartanak az egyeztetések. Az otthonfelújítási program Juhász Attila megfogalmazása szerint egy varázsszó, mindenki rettentően várja, hogy történjen valami ezen a téren.

Kyiv,,Ukraine,-,October,24,,2020:,Closeup,Of,Worker,Hands
Beszakadt a tetőfedő anyagok piaca is. 
Fotó: Shutterstock

Azt szorgalmazzuk, hogy lehetőség szerint 

tavasszal legyen bejelentés a várva-várt programról, akár lesz, akár nem, támogatás

– szögezte le az ÉVOSZ szakmai tagozatának elnöke. Az Újház Zrt. vezére elmondta: kereskedőként komoly gondot okoz, hogy most az emberek kivárnak, és nehéz emiatt most jó ötletet, jó tanácsot mondani, ezért nagyon-nagyon várják, hogy ezzel kapcsolatban a bejelentés megtörténjen. 

Komoly gond van, leálltak a gyárak

A kormány is látja, hogy komoly gond van

– mondta Juhász Attila.

Legnagyobb mértékben a családi ház építésénél elengedhetetlen termékkörök iránti kereslet zuhant. 

Industrial,Bricklayer,Worker,Placing,Bricks,On,Cement,While,Building,Exterior
Leálltak a magyarországi téglagyárak, a korábban legyártott készletek fedezik a jelentősen csökkent piaci igényeket. 
Fotó: Shutterstock

A szerkezetépítési anyagok, azon belül például a falazóanyag forgalma 2023-ban 40 százalékkal esett vissza a 2022-es szinthez képest árbevételi szinten, volumenében még nagyobb a visszaesés, mert közben csökkentek az árak. Ez nagyon elgondolkodtató, látva, hogy a tetőfedő anyagoknál is jelentős volt a visszaesés, ott árbevételi szinten 30 százalékos a mínusz, miután jóval kevesebb tetőcserép fogyott, mint az előző évben. 

Mi minden lett olcsóbb?

Az építőanyagok ára tavaly átlagosan 5-6 százalékkal csökkent, de van néhány termékkör, ahol ennél jóval nagyobb mértékű volt a változás. A falazóanyagok és a szigetelőanyagok, valamint a fenyő fűrészáru és más faanyagok ára 20 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A kivitelező díjak pedig 10-15 százalékkal mérséklődtek, a vállalási határidők a kereslet csökkenése miatt több hónappal lettek rövidebbek – tájékoztatott a VG Négyzetméter podcastban Juhász Attila.

Ezek a számok előrevetítik, hogy azok az épületek, amiket most nem építenek, azokhoz nem kell majd festék, vakolat, nyílászáró, villanyszerelési és gépészeti anyagok sem, tehát mindenre hatással lesznek és vannak.

Professional,Master,At,Repair,And,Installation,Of,Windows,,Changes,Rubber
Egy Kádár-kocka szigetelése és nyílászáróinak cseréje 10-11 millió forintból jön ki. 
Fotó: Shutterstock

Most sokkal kevesebb új családi ház épül, mint a megelőző években, ezért hosszú hónapok óta nem indultak el a falazóanyaggyárak, azaz nem gyártanak ma Magyarországon téglát. 

A korábban megtermelt és felhalmozott készlet most még bőven kitart. 

Az építőanyag-gyártást nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni, ez nem egy gyors folyamat, 

ráadásul hosszú távú döntés az is, hogy ezt vagy azt meglépje egy gyártó. 

Itt a legjobb belépési pont a vevőknek

Közben elindult egy negatív árspirál, egy nagyon komoly árverseny az építőanyag-piacon, amit a gyártók és a kereskedők kétségbeesése indított be Juhász Attila tájékoztatása szerint.

Vevői oldalról ezt jól ki lehetne használni, hiszen most nagyon-nagyon mélyen vannak az árak, igazán jó feltételekkel lehet építőanyagot vásárolni az ÉVOSZ tagozatának adatai szerint.

A szakemberek sem szegődtek külföldre, ugyanis az építőipari termelés Nyugat-Európában máshol is érezhetően visszaesett,

a magyarok fő célpontjának számító Németországban is – sorolta Juhász Attila.

A teljes beszélgetést sok pluszinformációval meghallgathatja itt: