Várható volt a tavalyi lejtmenet és az idei első három negyedévben sem várható elmozdulás, érdemi növekedés feltehetőleg csak az év végén indulhat meg– kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-as építőipari statisztikáját többek mellett Juhász Attila, a Piramis Építőház Kft. tulajdonos ügyvezetője, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Construction site of modern residential apartment buildings with tower cranes, scaffolding and construction equipment. Real estate development
Fotó: Damian Lugowski / Shutterstock

Elképzelhető, hogy csak 2025-ben indul be a szektor növekedése

Leggyorsabban a szektoron belül a lakásépítés állhat növekedési pályára, mert 

a kamatok csökkenése és az építőanyag árak esése a támogatásokkal párosulva javíthatják a lakosság építési kedvét

– hangsúlyozta Juhász Attila.

Mindezt támogatja, hogy az ígéretes novemberi adat után ismét némi emelkedést mutat az új szerződések állománya, mivel 2022 óta nem volt példa arra, hogy az új szerződések volumene két egymást követő hónapban is növekedést mutassanak. 

Tudni kell azonban, hogy az építőiparban lassú az átfutás: a visszaesések után a megkezdett építkezések volumenének növekedését 3-4 negyedévvel követi az ágazati kibocsátás növekedése, így még a kedvező adat után is elképzelhető, hogy a szektor teljesítménye csak 2025-ben indul növekedésnek.

Megfeleződött a falazóelemek forgalma

Az egész országot lefedő Újház építőanyag kereskedelmi hálózat forgalmi adatai azt mutatják, hogy 2023 utolsó negyedévében még csökkent az építkezések indulásakor jellemzően használt építőanyagok forgalma. 

A szerkezetépítés és a tetőfedés árucsoportok volumene az utolsó negyedévben még 43,5, illetve 18,5 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest, ezen belül 

a falazóelemek forgalma 48 százalékkal zuhant, azaz lényegében megfeleződött.  

A lakásépítéseknél az építőipar egészéhez képest hamarabb indulhat be a növekedés , mert a kamatok csökkenése és a kedvezményes hitellehetőségek, illetve támogatások (CSOK Plusz, Babaváró), növelhetik a lakosság építkezési kedvét. Ehhez hozzájárul az is, hogy a tavaly év eleji csúcshoz képest az építőanyag árak az Újház adatai alapján átlagosan 6,2 százalékkal csökkentek. 

Ezen belül 

a falazóelemek ára tavaly éven belül 13 százalékkal, a tetőfedéshez használt anyagoké 7, a szigetelő haboké pedig 19 százalékkal csökkent.

Áremelkedés várható

Az árak ugyanakkor emelkedni fognak, az első negyedévben termékektől és gyártóktól függően átlagosan valószínűleg 5-6 százalékkal. Az emelések nagyobbik komponense az év eleji normál szokásos átárazás. A legtöbb gyártó már értesítette a kereskedőket a listaárak emeléséről, és ehhez átlagosan 2 százalékot még hozzáadnak az üzemanyagár-emelés, és az útdíjemelések miatt növekvő szállítási költségek. 

Interior,Architect,Or,Engineer,Working,On,Blueprint,At,Home,Office
Fotó: Shutterstock

A lakásépítés várható felfutásával ellentétben csökkenti a szektor növekedésének esélyeit, hogy a magasépítésben az állami megrendelések száma és volumene erőteljesen visszaesett. Egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy ez éven belül megváltozna, de ha mégis, annak hatása is csak jelentős csúszással jelentkezne a szektor teljesítményében – összegezte az ÉVOSZ szakmai tagozatának vezetője.

Uniós pénzekre vár az ágazat

Az építőipar teljesítményének növekvő pályára állását mérséklődő kamatkörnyezet mellett az is segítheti majd, hogy az uniós források egy része is fokozatosan elérhetővé válik – mutatott rá Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Az elemző szerint az ágazat termelésének növekedéséhez nagyban hozzájárulhatnak a következő időszakban lezajló nagyobb ipari beruházások. 

Az EU-s pénzek kapcsán lényeges, hogy mindenképp el kell indítani már most, a következő hónapokban az előkészítési munkákat, hogy 2024 végén, 2025 elején ezeket a nagy, összetett kivitelezési munkákat megkezdhessék a cégek – hangsúlyozta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Amennyiben az EU-s források kifizetése ténylegesen elindul, amiről már a napokban is több hír látott napvilágot, az ebből, és hasonló pályázatokból, hitelprogramokból megvalósuló beruházások jelentős lökést adhatnak az építőiparnak. 

A magyar építőipar az állami és az önkormányzati beruházások nélkül nem tud hosszútávon létezni

– szögezte le a Mapei vezetője. 

Az építőipar lefelé húzta a gazdaságot 2023-ban – ötszázalékos a visszaesés

Az utolsó hónapban minimális plusszal zárt az új szerződésállomány, de az építőipar teljes megrendelésállományának volumene még jelentős mínuszban van. Decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,3 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal nőtt az ágazati termelés volumene. Az utolsó hónappal 2023-ban teljessé vált adatsor szerint éves szinten 5 százalékkal maradt el a termelés a 2022-ben mérttől, ugyanakkor a termelői árak 15,9 százalékkal drágultak a KSH mai gyorsjelentése szerint.