Kiskereskedelem

Enyhült a nyomás az idősáv kivezetésével

Tavaly decemberben csaknem 600 milliárd forintot hagytak a vevők az élelmiszerboltokban, ez várhatóan az idén sem lesz másként.

Az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztésével a kormány jókor, jól döntött, minden korosztály védettebbé vált

– szögezte le a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az intézkedés kedvező hatása már most érzékelhető, a múlt szombat óta ugyanis egyenletesebben oszlik el a forgalom. Mint Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára hozzátette,

az idősáv feloldása már csak azért is gordiuszi csomót vágott át, mert december 12-én, szombaton, a jövő csütörtökre eső december 24-ét dolgoztuk le, sok kereskedő pedig emiatt bizonytalan volt, hogy 8 órától 10-ig, vagy 9-től 11-ig kell-e védett idősávot biztosítania a 65 év felettieknek.

A főtitkár úgy látja, a kétórás időablakok kivezetésével a kereskedelmi dolgozók és a vásárlók is nyugodtabbak, az utóbbiak így könnyebben veszik tudomásul, hogy a kijárási korlátozással összefüggésben este hétig el kell hagyniuk az áruházakat.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MNKSZ egyúttal arra kéri az időseket, hogy lehetőség szerint délelőtt vásároljanak, mert akkor kevesebben vannak a boltokban, míg a munkaidő lejárta után, délután öttől többen tartózkodnak egyszerre az egységekben. Ennek kapcsán Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a Tesco mintájára más áruházláncoknak is érdemes megfontolniuk a vásárlószám-korlátozást, hogy ne alakuljanak ki átmenetileg sem zsúfolt eladóterek. Ezzel együtt a KDFSZ értékelése szerint napszaktól függetlenül kiegyensúlyozottabb a vásárlás az idősáv nélkül, a kereskedelemben dolgozók szempontjából pedig kedvező fejlemény, hogy több munkáltató elkezdte kiadni az eddig megmaradt szabadságokat. Bubenkó Csaba szerint a karácsonyhoz közeledve egyre többen vásárolnak, de a járványhelyzet egyelőre nem teszi lehetővé, hogy este hétnél tovább nyitva lehessen tartani.

A novemberi kiskereskedelmi adatok még nem ismertek, de az élelmiszer-forgalom januártól októberig elérte a tavalyi bázisidőszakét, és ez várhatóan nem lesz másképp decemberben sem

– bocsátotta előre Vámos György. Tavaly decemberben folyó áron 1247 milliárd forint volt a forgalom, ennek pedig a 46 százalékát, azaz 573 milliárdot adtak az élelmiszerboltok. Az OKSZ főtitkára ugyanakkor megjegyezte, hogy ajándéktárgyakra visszafogottabban költhetnek az emberek, de nem részletezte, ez mennyiben érintheti a műszaki cikkeket, ruházati termékeket, könyveket vagy játékokat. Neubauer Katalin szerint számos nem élelmiszert árusító üzlet évét mentheti legalább stagnálásra, ha a hagyományos fizikai bolti működést gyorsan és hatékonyan egészítette ki webáruházi értékesítéssel.

Azoknál a kereskedőknél viszont, akik nem léptek időben, nagy a szórás a 10-20 százalékos bevételkieséstől egészen a 40-50 százalékos mínuszig.

Az iparcikkek terén az előttünk álló, aranyvasárnappal véget érő hétvége hozhatja a csúcsot Vámos György várakozásai szerint, az élelmiszer-értékesítésben viszont december 22-én és 23-án jöhet el a tetőpont, hiszen a többség szeretne minél frissebb húst, halat vagy épp pékárut tenni az ünnepi asztalra. Neubauer Katalin ehhez annyit fűzött hozzá, hogy szombattól szerdáig tartó vásárlási maratonra van kilátás, elvégre jön a tanítási szünet, és sokan már a karácsony előtti napokban szabadságra mennek.

vásárlási idősáv
Kapcsolódó cikkek