Július 24. és 26. között az első osztályú magyar, magszegény görögdinnyét 30 százalékkal olcsóbban, 499 forint helyett 349 forintért árulja a Penny – derült ki a kiskereskedelmi lánc hivatalos oldaláról.

Penny
Fotó: Penny

Érdekes húzás ez a Penny részéről, hiszen éppen a napokban robbant ki a botrány a túl olcsó dinnyével kapcsolatban. Mint megírtuk, az agrárszektorban több szervezet is közösen tiltakozott, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Penny csütörtöktől 229 forintos kilogrammonkénti fogyasztói áron kínálja a magyar dinnyét. A nem magszegény típust 299 forintról akciózták le, 23 százalékos kedvezményt biztosítva – a magszegény görögdinnyét tehát még nagyobb akcióban hirdeti az áruházlánc.

Akár hatósági válasz is jöhet a Penny botrányt kavaró dinnyeakciójára

A Penny rögtön a szezon elején kiverte a biztosítékot a termelőknél és a szakmai szervezeteknél. Az utóbbiak a Nébihhel és a NAV-val is egyeztettek, amelyek ellenőrizhetik, hogy valóban hazai dinnyével viszi-e végig az áruházlánc a vevőcsalogató és árletörő promócióját.

Szakértők azzal vádolták a Pennyt, hogy a szezon legelején hirdettek vevőcsalogató akciót, amikor ezt semmi sem indokolta, hiszen importnyomás és felesleg sincs, a piacon inkább kereslet van.

A Penny Magyarország közölte: a vállalatnak kiemelten fontos, hogy üzleteiben minél több magyar termék legyen elérhető, ezzel támogatva a hazai termelők és gazdák munkáját. Legalább ennyire fontos ugyanakkor a vásárlók terheinek csökkentése is ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

Éppen ezért a vállalat bizonyos esetekben – ahogy a magyar görögdinnye esetében is történt – az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adja tovább vásárlóinak.

A hazai termelők 2022-ben több mint 3 ezer tonna magyar dinnyét szállítottak be a Penny raktáraiba, és idén is legalább ekkora mennyiség értékesítését tervezik.