Bemutatóval, a Pannon Várszínház Drakula - A sátán gyermeke című előadásával kezdi meg ma este harmadik évadát a Nemzeti Táncszínház a hajdani Várszínházban. A 2003/2004-es szezon több premiert kínál közönségének. Amint azt Török Jolántól, a Nemzeti Táncszínház Kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az évad egyik újdonsága a Premier bérlet, amelybe a tánc különféle stílusát képviselő együttesek bemutatói tartoznak. A már meglévő bérletek a táncművészet nagy egyéniségeinek nevét viselik. A bérletek 1500, 6000-7000 és 9450, illetve 11 550 forintba kerülnek.

Különleges helyet tölt be a Nemzeti Táncszínház a hazai teátrumok között: a saját költségvetéséből, pályázatok kiírásával új produkciók létrehozására inspirálja az alkotókat. A Nemzeti Táncszínház az idén 353,6 millió forintból gazdálkodik, fenntartója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A befogadó teátrumnak 48 alkalmazottja van, ebből fizetik a béreket a járulékokkal, az infrastruktúrát. "A működési keretből tettünk félre 43 millió forintot saját pályázatainkra. Ennek köszönhetően 17 premierünk lesz az évadban, ezek a bemutatók - a színház sajátosságait figyelembe véve - kifejezetten erre a színpadra készülnek" - emelte ki Török Jolán.

A Nemzeti Táncszínház másik jeles célkitűzése, hogy a magyar táncművészet színe-java vidéki városokba is eljusson. Ehhez biztosítanak keretet a fesztiválok, amelyeknek a költségeit a színház pályázatok segítségével fedezi. 2004-ben a már hagyományos fesztiválok mellett új rendezvénnyel bővül a sor. Jövő év februárjában először rendezi meg a színház például a Nyíregyházi Táncfarsangot.

Az ügyvezető igazgató fontosnak tartja, hogy a fiatalabb korosztály is részese legyen a tánc varázsának, hiszen belőlük lesz a jövő színházlátogató közönsége. 2004. április 21-e és 29-e között negyedik ízben rendezik meg a táncfesztivált a tánc világnapja alkalmából, amely ezúttal a "Táncművészet a gyermekek és az ifjúság művészeti neveléséért" szlogent viseli. A IV. Győri Magyar Táncfesztivál és a III. Keszthelyi Táncpanoráma programjai szintén gyermekelőadásokkal bővülnek. 2004-ben külföldi társulatok is szerepelnek a fesztiválokon. A magyar-angol kulturális együttműködés jegyében érke-zik Magyarországra a világhírű Rambert Dance Company, amely Győrben és Budapesten lép fel, s a svéd Skanes Dansteater szintén a meghívott együttesek közé tartozik.