Közélet

Védegylet: a pártok is felelősek az erőszakos légkörért

"Magyarországon a rendszerváltozás nagy hittel és bizalommal indult évei után fokozatosan a demokratikus politika kiüresedését, a politikába vetett bizalmunk csökkenését éljük meg" - áll a Védegylet szerkesztőségünkhöz eljutatott nyilatkozatában. Kiemelik: mindez odáig fajult, hogy két évvel ezelőtt megjelent az utcai erőszak.

Szerintük az az erőszak, ami a hazugságon ért miniszterelnök elleni lázadásként indult, mostanra esetlegesen kiválasztott polgártársaink ellen irányul: tavasszal egy boltot, nyáron egy felvonulást ért szervezett támadás, az önbíráskodás igénye és az intolerancia pedig alattomosan kúszik tovább mindennapi konfliktusokba.

A társadalom szövetét, az egymáshoz tartozás érzését szerintük az utóbbi években két irányból is folyamatosan támadják. "Felülről azok a döntéshozók, akik az országra úgy tekintek, mint egy autoriter módon irányított cégre, ahol költségvetési korrekciók kedvéért tömegek társadalmi létét lehet ellehetetleníteni... Alulról pedig azok a többnyire névtelenségbe burkolódzó önbíráskodók tépázzák meg a társadalom szövetét, akik válaszul a „magyarság” nevében tudatosan és elszántan szítják a gyűlöletet..."

A Védegylet üdvözli, hogy a parlamenti pártok vezetői aláírták a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, azonban nem hagyják szó nélkül, hogy valamennyiüket felelősség terheli a Magyarországon kialakult elkeseredett és erőszakos légkörért.

Szerintük a jelenlegi társadalmi-gazdasági formáció fenntarthatatlan. A társadalmi igazságtalanságok újratermelődnek, ami pusztítja az ökológiai rendszert, miközben depolitizálja is a gazdasági értelemben szerencsésebb állampolgárokat. "Mindannyiunk felelőssége, hogy aktív állampolgárként részt kérjünk és vegyünk közösségi döntéseinkben."

Ugyancsak kiemelik: nem elég csupán az erőszak megjelenése ellen tiltakozni, hanem az azt létrehozó társadalmi problémákat is orvosolni kell a bajok gyökereként.

"Mi, akik itt élünk, mind egymásra vagyunk utalva... Csak a közös múltunk feldolgozása, a jelen torz normáival való szakítás, a jövő nemzeti közösségét megteremtő értékek együttes kialakítása és demokráciánk részvételibbé tétele jelenthet megoldást a társadalmunkat mélyen megosztó konfliktusokra. Ez a munka hosszú folyamat, amelynek megindulásához társadalmi párbeszédre, sérelmi és indulati politika helyett egymás meghallgatására, megértésre és együttérzésre, ennek nyomán új nemzeti, erőszakmentességre építő közmegegyezésre van szükség."

erőszak Védegylet Tarka Magyar
Kapcsolódó cikkek