Közélet

"Bíró úr! Én mesemondó-versenyeket nyertem" - A Zuschlag-tárgyalás összefoglalója

Súlyosbította a vádat tegnap a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Weiszenberger László ex-önkormányzati képviselő ellen.

Zuschlag János kiskunhalasi barátja, a mostanáig hivatali befolyással való üzérkedéssel vádolt Weiszenberger volt az, aki kistérségi megbízottként a minisztériumi pályázatok „lefölözésének módszerét” ismertette egy kiskunhalasi vállalkozóval. Az esetről titokban készült, majd nyilvánosságra került videofelvételen beszélt arról, hogy „vissza kellett osztania” a pályázati milliókból.

A hétfői tárgyaláson Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes kiegészítette a korábbi vádat. Hivatalos személy által, fontosabb ügyben, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével vádolta meg Weiszenbergert. Ez 5-10 évig terjedő, végrehajtandó szabadságvesztéssel „fenyegetett” bűncselekmény, szemben az 1-5 évvel, amit a hivatali befolyással üzérkedésért kaphatott volna a kiskunhalasi férfi.

A vád súlyosbítása után Weiszenberger László vallomást tett. Ebben már nem mindent ismert el. Emiatt a videofelvételen is hallható kijelentéseivel került ellentmondásba. Állítása szerint ő nem volt hivatalos személy, ezért el sem követhette a hivatali helyzettel való visszaélést és vesztegetést. Hozzátette: a vádban szereplő vállalkozóknak fontos emberként tüntette fel magát, de csak kitalálta az egészet. A miért?-kérdésre meglepő magyarázattal szolgált: „Bíró úr! Én mesemondó-versenyeket nyertem. Ez tudom, hogy most viccesen hangzik.” Mire Fodor Endre bíró válasza a következő volt: „Nem! Ez egyáltalán nem hangzik viccesen. Most nem úgy tűnik, mintha olyan ügyesen rögtönözne történeteket.”

Az új fejlemények miatt a tárgyalást elnapolták, a per a jövő év elején folytatódik. Közben az ötödrendű vádlottat, Krausz Csabát védő Sándor László ügyvéd indítványozta Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya, Fodor Gábor, Deutsch Tamás, Jánosi György, Göncz Kinga és Demszky Gábor megidézését tanúként. Fodor Endre erről később dönt.

AS Network-->

Zuschlag Weiszenberger László mese
Kapcsolódó cikkek