Közélet

Enikai háború? A legtöbb magyart eltávolították az oktatási intézmények éléről

Aláírásgyűjtéseket, tüntetéseket szervez az RMDSZ egész Erdélyben, miután a román kormányzat a legtöbb magyart eltávolította az oktatási intézmények éléről.

Valóságos tiltakozáshullámot helyezett kilátásba a következő időszakra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a magyar intézményvezetők leváltása miatt, amely az Európa Tanács és az elé viszi az ügyet - írta a kronika.ro.

Markó Béla, az RMDSZ vezetője szerint a pénteken Csíkszeredában tartandó tüntetésen több ezer résztvevőre számítanak, és hasonló akciókra más településeken is sor kerül. A háromszéki fiatalok kedden flash mob keretében tiltakoznak Tischler Ferenc ifjúsági igazgató menesztése ellen. Szintén etnikai töltete van a Kolozsváron indított aláírás-gyűjtési akciónak is, amelynek támogatói azt kérik, hogy magyar és német felirat is szerepeljen a műemlék épületeken elhelyezendő táblákon.

Statisztikát készít az RMDSZ a 2009/37-es sürgősségi kormányrendelet alapján leváltott magyar intézményvezetőkről, és az Európai Unióhoz (EU) fordul a rendelet eltörlése érdekében – nyilatkozta Borbély László. -  1990 óta ilyen még nem fordult elő.

Etnikai tisztogatás folyik a hivataloknál - szögezte le a képviselő. Borbély kiemelte Maros megye példáját, ahol a lakosság 40 százalékát magyarok képezik, és ahol szinte minden intézmény magyar vezetőjét leváltották. A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy 2009-ben politikai alapon váltották le az intézmények vezetőit.  - Egyszerűen  kirúgták a vezetőket, akik nem is tudják, hogy menesztésüket követően egyáltalán hozzáférhetnek-e egy másik tisztséghez a hivatalban, vagy sem. Borbély szerint a nemzetközi szerződések is tartalmazzák a kisebbségek képviseleti jogát a hivatalokban, amennyiben ezek aránya a lakosságon belül eléri a 20 százalékot.

Borboly Csaba, a Csíki Területi RMDSZ elnöke, a Hargita Megyei Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a múlt héten több versenyvizsga is zajlott az intézményvezetők számára, de sajnos egyik sem tartotta be a törvényeket. Azokat az embereket, akik nem a két kormánypárt küldötteiként vesznek részt a versenyvizsgán, figyelembe sem veszik, tehát ténylegesen látszik, hogy etnikai leváltásokról van szó. Meglátása szerint ez igen nagy veszélyt jelent a megye lakossága számára, hiszen előfordulhat, hogy a továbbiakban szakmailag felkészületlen emberek kezébe kerül az intézmények vezetője.

Gyerkó László szenátor azt emelte ki, létezik olyan törvény, amelynek értelmében a leváltott igazgatóknak az intézmény keretében végzettségüknek megfelelő állást kell biztosítani, és egyes intézményekben a megyében nemcsak leváltották a vezetőket, hanem a fent említett törvényt sem tartották be.

Kelemen Hunor, parlamenti képviselő, az RMDSZ ügyveztő elnöke az országos helyzetről tájékoztatott. Kitért arra, hogy a kormánypártok zsarolják egymást, eközben pedig az ország olyan akár egy hajó, amelynek sem kapitánya sem legénysége nincs.

Erdély RMDSZ oktatás markó béla magyar kisebbség
Kapcsolódó cikkek