Közélet

Anyutól vagy a szomszédtól tanulta? - Lehet belőle diploma!

A hagyományos oktatási rendszerből kiszorulóknak nyithat utat a validációs eljárás. Az iskolán kívül megszerzett tudás bizonyítványra váltása két év múlva válhat lehetővé. Néhány éven belül a szülőktől, a szomszédtól, a televízióból vagy épp a munkahelyről megszerzett tudást is beszámíttathatjuk az egyetemen, sőt akár az iskolában megszerezhető ismeretekkel egyenértékűnek fogadtathatjuk el.

Franciaországban már részletesen kidolgozott eljárási rend mentén folyik az iskolarendszeren kívül elsajátított tudás bizonyítványra váltása. Hollandiában az adott szakterületen "képesítés nélkül" ledolgozott öt év után megszerezhető a végzettséget igazoló okirat vagy bizonyítvány – írja a Népszabadság.

Az EU oktatásfejlesztési programjának részeként hazánkban is megkezdődött a validációs - érvényesítési - eljárásrend kidolgozása. Az öt pillérből álló, kétmilliárd forint értékű uniós támogatásból megvalósuló program célja a felsőoktatás átjárhatósága.

Az eljárással azt ismerik el, hogy az iskolarendszerben megszerezhető tudás nem feltétlenül jobb a gyakorlati tudásnál. Egy elismert, ám egyetemet sosem végzett alkotóművész például eredményei alapján akár művészeti doktori fokozatot is kaphat, így kurzusokat is indíthat különböző felsőoktatási intézményekben.

A képzettségét igazoló hivatalos papír nélkül viszont ezt nem tehetné meg. Nem a nulláról indulunk – szögezte le Kocsis Mihály, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatási központjának igazgatója. - A validáció csírái már most is ott vannak a felsőoktatási rendszerben.

képesítés doktori főiskola validáció egyetem diploma Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Kapcsolódó cikkek