Közélet

Balázs Péter: Itthoni szavazatszerzésre megy a dolog

Balázs Péter szerint a kettős állampolgárságot csak egyénileg lehet elbírálni, emiatt nem a legjobb eszköz tömeges problémák kezelésére; a külügyminiszter hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában úgy vélekedett, hogy amikor a szomszédos országokban élő határon túli magyarokról beszélünk, akkor a belpolitikai szempontok háttérbe szorítják a lényeget, "itthoni szavazatszerzésre megy a dolog, olykor a versengés".

"Mi azáltal tudunk a határon túli magyarokon segíteni, ha józanul értékeljük a célt, amit el akarunk érni" a szlovákiai vagy a szerbiai magyarok esetében - mondta a külügyminiszter.

Hozzáfűzte: ez lehet az, hogy "boldog legyen a szülőföldjén, hogy ott tudjon maradni, ne érje ott őt hátrány, gyarapodjon anyagilag, kapcsolatban tudjon lenni a külvilággal" – írja az MTI nyomán a Népszava.

Balázs Péter szerint Európában általában azok a példák váltak be, amelyek elsősorban nem az egyéneket, hanem a közösségeket célozzák meg. Ezek például a iskolák, az egyházak, a kulturális mozgalmak köré csoportosulnak, amelyek nyitottak a vegyes házasságok révén más nemzetiségek felé, amivel tágítják a nemzet kereteit - közölte.

balázs péter külügyminiszter határon túli magyar
Kapcsolódó cikkek