BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pokoli a helyzet Oroszországban

Csütörtökre ötven főre nőtt az Oroszországban tomboló tűzvészek halálos áldozatainak száma. Közel kétezer lakóépület lett a lángok martalékává és 3 ezren maradtak fedél nélkül. A Moszkva mellett tomboló tűzvész elpusztított egy haditengerészeti logisztikai központot, és az egyik legfontosabb orosz nukleáris létesítményt is fenyegeti.

A kormány különleges osztagokat vezényelt a tűzvésszel fenyegetett Szarov városába. Az aggodalom oka az, hogy a városban található az ország egyik legfontosabb nukleáris létesítménye, az Orosz Szövetségi Nukleáris Kutatási Központ, melytől csupán pár mérföldre tombolnak a lángok.

Dimitij Medvegyev leváltott több magas rangú katonatisztet, amiért az orosz fővárostól dél-keletre fekvő Kolomnában lévő bázison a tűzben elpusztult 30 raktárnyi hadászati felszerelés - tudósít a BBC.

Több mint 150 ezer tűzoltó vesz részt az erdőtüzek oltásában. Az elmúlt 24 órában egyetlen lakott település sem forgott veszélyben, számos nagyvárost azonban, köztük Moszkvát is olyan sűrű szmog lepte be, amelynek mérgezőanyag-tartalma már többszörösen meghaladja a megengedett értékeket.

Oroszországban hetek óta hőség tombol, Moszkvában a 39 fokot is elérte a hőmérséklet. Megközelítőleg 114 ezer hektáron égnek az erdők az ország nyugati részén, és keleten is mintegy 100 ezer hektáron ég az erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint több mint 700 tűz ég országszerte. A rendkívüli helyzetre való tekintettel Olaszország két tűzoltó-repülőgépet küld Oroszországba.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy az Oroszországban ötven éve nem látott aszályt és kiterjedt tüzeket követően az orosz kormány úgy határozott, hogy augusztus 15-től a gabona exportot felfüggesztik. A búza áráról a Világgazdaság Online-nak Horváth Dávid, a Solar Capital Markets üzletkötője úgy nyilatkozott, hogy az eddigi legmagasabb árat melyet 2008-ban ért el a búza, hamarosan megdöntheti a világ két legnagyobb termelő  országában pusztító aszály hatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.