Közélet

Orbán az európai vívmányok mellett kardoskodik

Az Európai Néppártnak az arab és az észak-afrikai országok helyzetével foglalkozó találkozóján tartott előadást szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Palermóban.

Az soros elnöke hangsúlyozta: Európának saját erőből, erős családpolitikával és korszerű szakképzéssel kell megoldania munkaerő-piaci problémáit.

„Amikor összeállítottuk elnökségünk programját, azt hittük, hogy az általunk választott témáknál nem lehet sarkalatosabb, de az észak-afrikai válság vált a magyar fél év legsúlyosabb problémájává” – kezdte előadását Orbán Viktor. Hozzátette: ennek bizonyítéka, hogy Tripoliban az egyedül még nyitva tartó nagykövetség Magyarországé, amely az EU képviseletének a feladatait is ellátja.

A menekültproblémával összefüggésben Orbán emlékeztetett arra, hogy „a magyar társadalom és gazdaság a mai napig szenvedi az 1956-ban elvesztett kétszázezer embert”. A miniszterelnök a magyar elnökség szolidaritásáról biztosította az észak-afrikai bevándorlástól érintett Olaszországot és Máltát.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy Romániát és Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, és ezt az észak-afrikai bevándorlókat érintő olasz–francia megállapodás sem akadályozhatja meg. „A magyar elnökség jelszóként az Erős Európát választotta: ehelyett azonban Európa súlyos problémákkal küzd, és előrelépés helyett hátrafele akar lépni az euró, a személyek szabad áramlása és a bővítés terén is. Nem szabad engedni egyetlen európai vívmányból sem” – mondta végül a kormányfő.

Románia EU elnökség Bulgária Schengen bővítés menekült
Kapcsolódó cikkek