Közélet

Hoffmann: Nem bocsátunk el pedagógusokat

Közel egymilliárd forintos program indul a szaktanácsadói képzésre az új Széchenyi Terv keretében – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a pewdagógusképzés kiemelt támogatása keretében a pedagógiai szakmai szolgáltatások egyes területeinek megújítását tervezik. Szaktanácsadói felkészítői képzés lesz április 15 és 31 között, amelyen ingyenesen lehet részt venni. Főként a most is szaktanácsadói feladatokat ellátókat és a pedagógusokat várják. Március 20-a és 27-e között lehet jelentkezni a programra elektronikus úton.

Lapunk kérdésére Kaposi József, az OFI főigazgatója elmondta, hogy az egymilliárd forint kisebb részét a képzési költségek teszik ki, a nagyobb részét pedig majd a szaktanácsadók iskolatátogatásainak költsége, a szaktanácsadók juttatást is kapnak majd. Az csak később derül ki, hogy mennyi pénzt kapnak.

Az ÚSZT keretében várhatóak iskolai tornaterem-bővítések vagy építések is várhatóak.

Hoffmann Rózsa szerint Balogh Zoltán, emberi erőforrás miniszter bizottsági meghallgatásán az elhangzottakat félreértették, mivel nem tervezik pedagógusok elbocsátást. A gyereklétszám csökkenése miatt előfordulhat, hogy egyes pedagógusok munkájára valóban nem lesz szükség. Azt is elmondta, hogy 3 000 nyugdíjas korú pedagógus közül várhatóan 800-1000-en maradnak az oktatásban. A nyugdíjba vonulók légszáma közel megfelel annak a mennyiségnek, amennyivel kevesebben fognak tanítani a jövő évben.

képzés pedagógus szaktanácsadó Új Széchenyi-terv elbocsátás OFI Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Hoffmann Rózsa
Kapcsolódó cikkek