Közélet

Évente ezrek vesznek szakdolgozatot

Néhány 10 ezerért szakdolgozatot, 300 ezerért akár disszertációt is rendelhetünk hivatásos béríróktól. Bár a felsőoktatási intézmények a Schmitt-ügy után szigorítottak, az ágazat így is pörög, már vállalat is szerveződött a szolgáltatásra, a piac pedig több 100 milliós lehet - írja a Figyelő.

Két nap. Ennyi időre van szüksége egy erre a területre szakosodott profi bértollnoknak egy 40-50 oldalas szakdolgozat megírásához. Már, ha nagyon sürgős a dolog, a Figyelő által megkérdezett bér-szakdolgozatírók (vagy más néven szellemírók az angol ghostwriters kifejezés után) ugyanis jellemzően ennél azért hosszabb időtávra vállalnak csak munkát, általában legalább két hetet kérnek a dolgozat leszállítására.

A tapasztaltabbak azonban párhuzamosan több anyagon is dolgoznak. A lap beszélt olyan - eddigi karrierje során nagyjából 600 diplomamunkát elkészítő - íróval, aki jobb hónapokban 30-40 anyagot is legyárt, évente pedig durván 100-150 szakdolgozatot ír - olvasható a Figyelő cikkében.

Mindez jól mutatja, hogy meglepően nagy piacról van szó: itthon éves szinten ezres nagyságrendben készülnek olyan szakdolgozatok, amelyeket nem a dokumentumot leadó hallgató, hanem egy profi író készített el. Mivel egy diplomamunka alsó hangon 40-50 ezer forintba kerül, de bonyolultabb téma, nagyobb terjedelem, magasabb tanulmányi szint, idegen nyelv, és rövidebb leadási határidő esetén a végső cech akár 200-250 ezer is lehet, ez minimum több 10, de inkább több 100 millió forintos piacot feltételez.

diploma szakdolgozat
Kapcsolódó cikkek