Közélet

Európa a remény helye legyen

Reményt és álmokat ígér Matteo Renzi olasz miniszterelnök üzenete a soros olasz uniós elnökség június 30-án nyíló honlapján - értesült a vasárnapi olasz sajtó.

Reményt és álmokat ígér Matteo Renzi olasz miniszterelnök üzenete a soros olasz uniós elnökség június 30-án nyíló honlapján - értesült a vasárnapi olasz sajtó.

Hétfőn indul a július elsején kezdődő olasz uniós elnökség témáit és programjait tartalmazó italia2014.eu honlap, amely eddig csak akkreditációkat fogadott. Olaszország elnökségi oldalát Matteo Renzi miniszterelnök üzenete nyitja meg. Ennek szövegébe az olasz hírügynökségek előre bepillanthattak.A 39 éves római kormányfő üzenetében úgy fogalmaz, ő és kortársai az Erasmus-ösztöndíjasok generációját képviselik. "Mi, az Erasmus-generáció azt akarjuk mondani gyermekeinknek, hogy Európa olyan hely, ahol lehetséges a remény" - idézte Matteo Renzi szavait az olasz sajtó.

A La Repubblica balközép napilap értesülései szerint abban a beszédben is, amelyet Matteo Renzi az Európai Parlament előtt szerdán tart majd az uniós elnökség bemutatására,  az olasz miniszterelnök szintén a "remény" és az "álom" szavakat ismétli. Ami az olasz félév témáit illeti, ezt a hírügynökségek a "gazdasági fejlődés, munka, bevándorlás" jelszóval foglalták össze. A vasárnapi olasz újságok jelentése szerint Matteo Renzi a 2014-2018 közötti európai ciklusra egy évi 240 milliárd eurós befektetési csomagon gondolkodik. Ennek részletein Sandro Gozi olasz EU-s államtitkár és francia kollégája, Harlem Désir dolgozna. Sandro Gozi cáfolta bármilyen Renzi-terv létezését, hangsúlyozva, hogy az említett projekt Francois Hollande francia elnöktől származik. Renzi ötlete, de Hollande mutatja majd be, mivel ezt soros elnökként Róma nem teheti meg - kommentálták az olasz újságok. 

Róma Athéntól veszi át az EU vezetését. 1959 óta Olaszország tizenegyedik alkalommal tölti be az európai elnöki tisztet. A hat hónapos olasz program két főbb itáliai helyszíne Róma és Milánó lesz, ahol jövő májusban nyílik az Expo 2015-ös világkiállítás.
Az uniós elnökség kiadásaira Róma a tervek szerint 68 millió eurót szán. A görög elnökség 50 milliót költött.

Róma vezetés program
Kapcsolódó cikkek