Közélet

Megelőzhető lett volna a barcelonai terror?

Az Iszlám Állam terrorszervezet ismét merényletet hajtott végre, ezúttal Barcelonában. Két külön eset során hajtottak a tömegbe kisbusszal, több mint 100-an megsérültek.

Ismét terrormerényletet követett el az Iszlám Állam, ezúttal Barcelona központjában. A már “jól bevett” módszerükre úgy tűnik még mindig nincs felkészülve a világ, hiszen egy kisteherautó hajtott a gyalogosok közé, több, mint 100 sérültet és 14 halottat hagyva maga után. A terrorakció két “felvonásban” játszódott le.

Az első eset a Las Ramblas sugárúton történt, ahol rendszerint sok turista tartózkodik. Az El Pais című spanyol lap szerint a kisbusz 530 méteren keresztül hajtott a járókelők között, mielőtt megállt volna. A kisteherautó sofőrje elmenekült a helyszínről, és csupán egy spanyol útlevelet hagyott maga után.

A rákövetkező támadás során szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában. A támadás során a merénylők összesen hét embert sebesítettek meg, kettőt közülük súlyosan. A támadók robbanó övvel felszerelkezve hajtottak a tömegbe. A katalán rendőrség még az éjjel agyonlőtt négy feltételezett terroristát, egyet pedig halálosan megsebesített az akcióban.

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike – jelentette az El Periódico című katalán napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Eszerint ugyanarról a személyről van szó – Moussa Oukabirról -, aki a katalán rendőrség feltételezése szerint a furgont vezette a barcelonai merényletben.

Fotő: MTI

A két támadás szinte egyértelműen összekapcsolható. A sérültek közt 26 francia állampolgárt találtak, és körülbelül 20 másik országból is vannak áldozatok. Mint kiderült, van egy magyar sérültje is a gázolásnak, de nincs komolyabb baja, már el is hagyhatta a kórházat.

Nem sokkal később az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül tudatta, hogy harcosai a követték el a merényletet válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira. A különböző sajtóforrások szerint az egyik gyanúsított neve Driss Oukabir, aki marokkói származású francia állampolgár, eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből.

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni „gyarmatosítást”. Egy általa megosztott videofelvétel szerint például „a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva”.

Barcelona polgármestere, Ada Colau egy perc néma csendet rendelt el mára, hogy megmutassák, nem félnek. Ezt követően pedig 3 napos gyászidőszakot hirdetett ki.

Barcelona a béke, a demokrácia, a párbeszéd és a nyitottság városa, és nem fogjuk hagyni hogy gyáva terroristák elültessék náluk a terrort

– jelentette ki Colau.

Megelőzhető lett volna?

Mint kiderült, a CIA már két hónapja figyelmeztette Barcelona helyi rendőrkapitányságát, hogy Las Ramblas elég népszerű hely a turisták körében ahhoz, hogy terrorfenyegetettségnek legyen kitéve. Ennek ellenére a város nem tette meg a szükséges biztonsági lépéseket – írja a Fox.

Jogosan merült fel, hogy a sorozatos tömegbe hajtós merényletek ellen mit tudnak tenni az országok. Anglia több városában és a franciaországi Nizzában is betontömböket helyeztek el a londoni támadás után, hogy így nehezítsék meg a terroristák dolgát. Több ország hasonló lépéseket tett, például Magyarország is a Vizes Világbajnokság idején.

“Sajnos a hatóságok nem sokat tudnak tenni, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű támadásokat” – mondta Federico Santi az Eruasia Group politikai kockázat elemzője. “Rengeteg erőforrásra van szükség ahhoz, hogy ellenőrizni tudjuk kik vannak veszélyben” – tette hozzá.

Spanyolországot már korábban is megtámadták iszlám terroristák: 2004-ben egy vonaton robbantottak Madridban, 200 ember halt meg. Bár hivatalos helyeket védenek azóta a terroristáktól, a turistanegyedekben nem tették meg a szükséges lépéseket azóta sem – írja a Bloomberg.

Forrás: MTI

Az Iszlám Állam egyre több és több európai országot fenyeget terrortámadással, miután területet vesztett Szíriában és Irakban. Az Európai Bizottság Radikalizálódás-tudatossági hálózata szerint a jövőben még tovább nőhet az Európába áramló külföldi terroristák száma. 2011 és 2016 között több, mint 42 ezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz, és közülük 3000-en térhetnek vissza Európába – tették hozzá.

 

https://www.vg.hu/galeria/barcelonai-terrortamadas/

iszlám állam Barcelona terror
Kapcsolódó cikkek