Közélet

Bővül az ökoiskolai hálózat

Magyarországon jelenleg összesen 967 ökoiskola működik, amelyek 30 százaléka, 372 intézmény már elnyerte az örökös ökoiskola címet is.

A hazánkban működő általános iskolák 25 százaléka, a szakiskolák, illetve szakközépiskolák 20 százaléka, míg a gimnáziumok 14 százaléka már ökoiskola, így az összesen 4298 tanintézmény közül 22,5 százalék viseli az ökoiskola vagy örökös ökoiskola címet – derül ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ökoiskola-hálózati gyorsjelentéséből. Magyarországon így most 967 ökoiskola van, amelyek 30 százaléka, 372 intézmény már elnyerte az örökös ökoiskola címet is.

Forrás: Békés Megyei Hírlap | Fotó: Imre György

Ökoiskola az olyan tanintézmény, amely átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkozik a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti neveléssel, az egészségneveléssel, valamint a globális felelősségvállalásra neveléssel. A feltételeket több évig teljesítő iskolák lehetnek örökös ökoiskolák.

Az idén harminc olyan intézmény, tagintézmény is szerepel a 967 ökoiskola között, amely utoljára 2013-ban pályázott sikeresen az ökoiskola címre. A 2017-es tavaszi és őszi fordulóban összesen negyvenöt iskola nyújtott be sikeres pályázatot. Ezek közül huszonkilenc intézmény első pályázó volt, a többiek a cím megújítására vagy az örökös ökoiskola cím elnyerésére pályáztak.

Magyarországon tizenkét éve indult az ökoiskola-mozgalom. Öt év múlva azonban már a tanintézmények 72 százalékának ökoiskolának kellene lennie, ebből az örökös ökoiskola címet az iskolák 55 százalékának kellene viselnie – vélik a válaszadók. A január 16–28. közötti online kérdőíves adatgyűjtésre az érintett intézmények 87 százaléka válaszolt, ami kiemelkedőnek számít. Az online monitoringba bevont iskolákban közel 360 ezer tanuló tanul, és 36,5 ezer pedagógus tanít – írja a jelentés.

környezet ökoiskola Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Kapcsolódó cikkek