Közélet

Megválasztották német kancellárnak Angela Merkelt

A 2005 óta hivatalában lévő politikus negyedik ciklusát kezdheti meg Németország vezetőjeként. Angela Merkelt szerdán 52,9 százalékos támogatottsággal választották meg a Bundestag képviselői.

Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legkevesebb 355 vokra volt szükség. Nem szavazatot 315 képviselő adott le, és 9 képviselő tartózkodott.

Angela Merkel így 52,9 százalékos támogatottsággal lett Németország első embere.

Jobban szerepelt, mint például a néhai Helmut Kohl, akit 1994-ben – ugyancsak negyedik alkalommal – a szükségesnél csupán eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

Angela Merkel virágot kap, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament 2018. március 14-i berlini ülésén
Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadta a hivatalában Merkelt, ahol hivatalosan is megkapta tisztségét. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszi hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek a Bundestagban. Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat. Az előző csúcs 86 nap volt, 2013-ban állította fel a CDU/CSU és az SPD.

A kormányban a CDU-nak és az SPD-nek hat-hat minisztere lesz, a CSU-nak három. A nők aránya minden korábbinál magasabb, 43,75 százalékos. A CDU és az SPD is fele-fele arányban jelölt nőket és férfiakat tárcavezetőnek, a CSU viszont csak férfiakat jelölt miniszternek.

Az első kormányülést még szerdán megtartják, és rövidesen többnapos tanácskozást tartanak, amelyen kidolgozzák az első néhány hónapra szóló munkatervet. A kancellár első hivatalos külföldi útja várhatóan Párizsba vezet, Emmanuel Macron francia elnökhöz, még a március 22-én kezdődő uniós csúcs előtt.

Angela Merkelt megtapsolják a képviselők, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament 2018. március 14-i berlini ülésén
Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Azonnal indul is a munka

Angela Merkel német kancellár hétfőn, a koalíciós szerződés aláírása előtt úgy fogalmazott, sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát. A régi-új kancellár szerint az új kormánynak választ kell adnia az embereket foglalkoztató kérdésekre, így gondoskodnia kell a szociális piacgazdaság modelljének megújításáról és arról, hogy „mindenkihez elérjen a jólét”, és a szociális biztonságtól a közbiztonságig terjedően biztonságot nyújtó, cselekvőképes államot kell építenie.

Megnyugodhatnak a piacok

Stabilitást remélnek a piacok az újabb CDU–SPD-nagykoalíciótól. James Athey, a Standard Life Aberdeen vezető befektetési menedzsere szerint a nagykoalíció volt az a végkifejlet, amelyért a piacok imádkoztak, mivel „messze ez volt a legkevésbé rossz eredmény”.

Bár egyáltalán nem ad választ minden politikai problémára sem németországi, sem pedig európai szinten, nyilvánvalóan a többinél stabilabb alap, amelyre építve kezelni lehet a sürgető kérdéseket

– értékelte a kormányalakítást az elemző a szocialisták és a konzervatívok múlt heti megállapodását követően.

Orbán Viktor is gratulált

A Merkel kancellárnak írt gratuláló levelében a magyar miniszterelnök úgy fogalmaz: a magyar-német együttműködés már számos alkalommal járult hozzá meghatározó módon kontinensünk sorsának pozitív alakításához. Orbán Viktor kifejezte meggyőződését, hogy a következő évtizedben Németország és a visegrádi négyek is Európa stabilitásának és fejlődésének letéteményesei lesznek. Ennek megfelelően egy, a magyar V4-elnökség keretében megvalósuló, magas szintű találkozó jó alkalmat kínálna a közös jövőnket érintő kérdések megvitatására.

Az NDK-ból érkezett a világ legbefolyásosabb nője

A kancellár Angela Dorothea Kasner néven született Hamburgban 1954. július 17-én. Merkel gyermek- és ifjúkorát a kommunista NDK-ban élte le. Diplomájának megszerzése után az NDK Tudományos Akadémiájának fizikai-kémiai kutatóintézetében egy kutatócsoport egyetlen női tagja lett. 1986-ban doktorált kvantumkémiából, ekkoriban került szorosabb kapcsolatba jelenlegi férjével, Joachim Sauer kémikussal.

Az 1990-es újraegyesítés utáni választásokon az össznémet CDU jelöltjeként bejutott a Bundestagba. Ekkor figyelt fel rá Helmut Kohl kancellár, aki „a kislánynak” (ahogy Merkelt nevezte) két miniszteri tárcát is adott: előbb a környezetvédelmit, majd a nő- és ifjúságügyit.

1991 végén a CDU elnökhelyettesévé, majd főtitkárává választották, és 2000-ben mentora, Kohl helyére lépett, a párt első női vezetője lett. Helyzete nem volt könnyű, hiszen protestánsként került egy hagyományosan katolikus tagságú párt élére, amelyet az egykori Nyugat-Németország férfi politikusai uraltak.

Angela Merkel német kancellár
Forrás: AFP

Potenciális ellenfelein fokozatosan felülkerekedett, s a 2005-ös választásokon a szociáldemokrata Gerhard Schrödert legyőzve kancellár lett egy konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció élén.

A hivatalt személyében első ízben töltötte be nő, s ő az első német kormányfő, aki a második világháború után született és az első, aki a volt NDK-ból származik.

Merkelt 2009-ben és 2013-ban is újraválasztották. A CDU/CSU pártszövetség élén előbb a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részvételével, utóbb a szociáldemokratákkal alkotott kormányt.

A Forbes amerikai magazin a világ legbefolyásosabb embereit felsoroló listáján 2015-ben a második helyen szerepelt, és 2016-ban a lap egymás után a hatodik évben választotta meg a világ legbefolyásosabb asszonyának.

Pártja, a CDU és testvérpártja, a bajor CSU alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb mandátumot a 2017. szeptember 24-i szövetségi parlamenti választásokon, de támogatottsága nagymértékben csökkent. A 2005 óta hivatalban lévő politikus az eddigi leghosszabb kormányalakítási folyamat után, 2018. március 14-én kezdi meg negyedik kancellári megbízatását, és harmadik alkalommal áll nagykoalíciós (CDU/CSU-SPD) kormány élére.

 

kancellar CDU Merkel
Kapcsolódó cikkek