Közélet

Táborozás előtt fontos a gyerekkel a pénzügyekről beszélni

Itt az osztálykirándulások időszaka, a kisebbek egy, a nagyobbak akár 2-3 napos kirándulásokra indulnak a legnépszerűbb helyszínekre. A gyerekek élvezik az önállóságot, hogy kapnak egy kis költőpénzt, amit maguk oszthatnak be. A szülőknek ekkor érdemes az új, mindennapi pénzügyi élethelyzetekre is felkészíteni a pénzhez jutó gyereket. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő különdíjasaiként több mint 400 szerencsi általános iskolás vehet részt egy budapesti osztálykiránduláson, ezért a szervezők összegyűjtötték, miről érdemes beszélgetnünk a kicsikkel az utazás előtt – derül ki a K&H Bank közleményéből.

Az osztálykirandulas.hu internetes portál szerint 2017-ben a legnépszerűbb osztálykirándulás helyszín egyértelműen a Velencei-tó és a közvetlenül a partján fekvő települések lettek. Népszerűséget tekintve második helyen Balatonfüred, a dobogó legalsó fokán Esztergom végzett. Budapest is kedvelt célpont, a verseny pénzügyi osztálykirándulásának is ez a helyszíne.

A legtöbb csapatot nevező hátrányos helyzetű térségben működő iskola különdíját ugyanis a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola kapta, az ő nyereményük lett a budapesti, pénzügyi tematikára épülő osztálykirándulás.

Forrás: K&H

A gyerekeknek valószínűleg teljesen mindegy hová mennek– a lényeg, hogy 1-2 napot szüleik nélkül, önállóan töltsenek és ez jó alkalmat ad arra is, hogy egyedül helyt álljanak a pénzügyekben. Élvezik, hogy beoszthatnak bizonyos mennyiségű pénzt, és nem a szüleik mondják meg, mit vegyenek. Ilyenkor azt is könnyebben belátják, hogy bizony nem telik mindenre, mivel nem a szülők feneketlennek gondolt pénztárcájából kell állni az édességeket és chipseket.

Sok szituációra fel kell készíteni a gyereket, aki pénzt kap a kezébe. Szerencsére ekkor még viszonylag védett környezetben, kevés pénzről van szó. A pénzügyi vetélkedő éppen abban segít, hogy a ma kicsiben hozott döntéseik, később felnőttkorukban is átgondoltak és okosak legyenek

- mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki szerint a következőkről érdemes beszélgetniük a szülőknek a gyerekekkel az osztálykirándulások előtt:

  • ne költsenek túl sokat - felesleges több ezer forinttal elindítani a gyereket egy egynapos kirándulásra – egy napra 1000 forint bőven elég lehet, ha több napos, akkor ezt lehet némileg növelni, hogy minden napra jusson egy fagyi és egy üdítő,
  • a szülők egyeztessenek a tanárral - alsóban mindenképp kérdezzünk rá, hogy vigyen-e, vihet-e pénzt, lehet, hogy senki más nem visz és elképzelhető, hogy nem is engedi a pedagógus, hogy vásároljanak – majd ő vesz nekik fagyit az osztálypénzből,
  • tisztázzák a megspórolt pénz sorsát - érdemes tisztázni, mert ha kuporgatós gyerekünk van és tudja, hogy övé lesz a megspórolt pénz, inkább szomjazik egy napon át, de nem költ a kapott pénzből.
  • A kérdések rendkívül sok szülőt és gyermeket érintenek, hiszen több mint 200 ezer gyerek tölt el valamennyi időt a különböző táborokban idén, ami rekordnak számít.

    pénzügyek tanár osztálykirándulás K&H szülő
    Kapcsolódó cikkek