Közélet

Volt mit a tejbe aprítania a volt malajziai exkormányfőnek

A malajziai rendőrség 284, luxustáskákat tartalmazó dobozt, tucatnyi, készpénzt és ékszert rejtő táskát foglalt le péntek reggel a korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt malajziai kormányfőtől egyik Kuala Lumpur-i ingatlanjában.

A rendőrség közlése szerint a lefoglalt tárgyakat – ékszereket, órákat és más értékeket – a hajnali órákban foglalták le.

Nem tudnám megmondani, pontosan mennyi ékszerről van szó. Ékszerekkel tömött táskákat koboztunk el és az ékszerek száma meglehetősen magas

- mondta Amar Singh, a rendőrség kereskedelmi bűnügyekkel foglalkozó szervének vezetője a helyszínen a helyi Star TV-nek nyilatkozva.

Najib Razak
Forrás: AFP PHOTO / Mohd RASFAN

Singh kifejtette, hogy a rendőrség razziát hajtott végre hat ingatlanban, köztük a miniszterelnöki irodában, a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Putrajayában és négy magántulajdonban álló ingatlanban, amely az egykori miniszterelnökhöz köthető.

Najib Razak és felesége nem hagyhatja el az országot, miután a volt miniszterelnök elveszítette hatalmát a múlt heti parlamenti választásokon.

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben tárta fel, hogy a Najib Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (jelenlegi árfolyamon több mint 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alaptól (1MDB) saját bankszámláira. Mind a volt kormányfő, mind az alap tagadta, hogy bűncselekmény történt.

A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól.

A dél-kelet-ázsiai országban múlt héten tartottak parlamenti választásokat, amelyeken a 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés győzött. Rögtön kijelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni.

Az 1MDB ügyében legalább hat ország, köztük az Egyesült Államok is nyomozást folytat.

rendőrség lefoglalás Malajzia
Kapcsolódó cikkek