Közélet

Semmi sincs az unió kezében Szkripal-ügyben

Az oroszok a vádakat megalapozatlannak tartják, ezért a Kreml „negatívan” viszonyul az újabb uniós szankciók bevezetéséhez.

Nincsenek bizonyítékok azokkal az orosz állampolgárokkal szemben, akiket az külügyminiszteri tanácsának döntése értelmében szankciókkal sújtottak a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. Az unió hétfőn szankciókat fogadott el kilenc, vegyi támadásokkal vádolt személy és egy szervezet ellen. A szankciókkal sújtott személyek között van négy orosz állampolgár is:

az orosz katonai hírszerzés (GU) vezetője és helyettese, illetve a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya tavalyi angliai megmérgezésével vádolt Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov, akik London szerint szintén a GU állományához tartoznak.

Peszkov azt hangoztatta, hogy a vádak megalapozatlanok, ezért a Kreml „negatívan” viszonyul az újabb uniós szankciók bevezetéséhez. Megismételte, hogy az üggyel kapcsolatban London semmilyen bizonyítékot sem mutatott be Moszkvának.

Dmitrij Peszkov közölte, hogy nincsenek bizonyítékok az orosz állampolgárokkal szemben, akiket szankciókkal sújtottak Szkripal-ügyben
Fotó: AFP

Az orosz elnök szóvivője kérdésre válaszolva kijelentette: a Kreml senkivel sem tárgyalt annak érdekében, hogy támogatásáról biztosítsa Donald Trump jelenlegi elnök építkezési vállalkozásának azt a projektjét, hogy felhőkarcolót építsen Moszkvában.

Peszkov ismételten elismerte, hogy nyilvános levelezési címére közbenjárást kérő e-maileket kapott Michael Cohentől, Trump volt ügyvédjétől, de a szóvivő szerint a jogásznak azt javasolták, hogy

forduljon az ügyben orosz építőipari vállalkozókhoz, és hogy a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon próbáljon meg befektetőket keresni az ingatlanhoz.

A BuzzFeed News múlt héten azzal kavart vihart az Egyesült Államokban, hogy azt állította: Trump utasítást adott Cohennek arra, hogy a 2017-es kongresszusi meghallgatásán hazudjon a Moszkvában megépíteni szándékozott Trump-torony terveiről, és mondja azt, hogy a terv már a 2016-os elnökválasztás előtt hamvába holt. Rudy Giuliani, az elnök jelenlegi jogi képviselője viszont az NBC Newsnak nyilatkozva vasárnap elismerte, hogy az orosz fővárosban megvalósítandó beruházásról még a választási év októberében és novemberében is folyhattak tárgyalások.

Szkripal-ügy Kreml Európai Unió szankciók
Kapcsolódó cikkek