Közélet

Elvitték a villamosszékeket a San Quentin börtönből

Több száz amerikai halálraítélt lélegezhetett fel, miután Gavin Newsom új kaliforniai kormányzó szerdán moratóriumot rendelt el az amerikai államban a halálbüntetések végrehajtására. A siralomháznak otthont adó hírhedt San Quentin börtönből már el is szállították a villamosszékeket.

Az idén januárban hivatalba lépett demokrata párti Newsom március 13-án kormányzói rendeletben rendelte el a halálbüntetések végrehajtásának felfüggesztését. A moratórium értelmében a halálsoron kivégzésére várakozó 737 elítélt büntetését nem hajtják végre, amíg az új kormányzó hivatalban van.

Nem írhatom alá több száz ember halálos ítéletét, tudva, hogy ártatlan emberek is lesznek köztük

– mondta Newsom a döntéséről beszámoló sajtótájékoztatóján a The Guardian beszámolója szerint. „Hiszem, hogy a halálbüntetés helytelen, és a választók akaratának és az alkotmány szellemének megfelelően gyakorlom a jogomat” – tette hozzá.

Rabot kísérnek ki a férfi halálraítélteket őrző San Quentin-i Állami Börtön keleti blokkjában lévő cellájából
Fotó: MTI/AP/Eric Risberg

A kormányzói rendelet visszavonja az állam vitatott méreginjekciós kivégzési protokollját, és ezzel egyidejűleg elrendeli a San Quentin börtön ítéletvégrehajtó szobájának azonnali bezárását.

A kormányzó döntését követően a kivégzőeszközöket már el is szállították a kaliforniai San Quentin-i Állami Börtön ítéletvégrehajtó szobájából.

Nem csak a méreginjekció beadásakor használt ágyat, hanem a villamosszékeket is leszerelték és eltávolították a büntetésvégrehajtási intézet területéről.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában 737-en vannak halálsoron, ez a magas szám a lakosság méretének és az amerikai jogrendszerre jellemző hosszas fellebbezési procedúrának is betudható.

Duzzasztja a kivégzésre várók számát ugyanakkor az is, hogy Kaliforniában 13 éve nem hajtottak végre kivégzést, éppen a halálos injekciók összetevői miatt kibontakozó jogi vita miatt. A kivégzési módszer ellenzői azzal érveltek, hogy a kivégzés során használt, három komponensből álló méregkoktél helytelen beadás esetén az elítélt szenvedését okozhatja, ami kimeríti az alkotmányban rögzített a szokatlan és kegyetlen büntetés tilalmát.

Elszállítják az egyik villamosszéket a férfi halálraítélteket őrző San Quentin-i Állami Börtön ítéletvégrehajtó szobájából
Fotó: MTI/AP

A bírói döntés értelmében a méreginjekciót beadását kizárólag egy, az intravénás gyógyszerek beadására jogosult orvosi szakember végezheti. Ez a kritérium a halálbüntetés de facto beszüntetéséhez vezetett, miután Kalifornia állam nem tudott ilyen szakembert foglalkoztatni az ítéletek végrehajtására.

Legutóbb Arnold Schwarzenegger kormányzósága idején, 2006 januárjában végeztek ki elítéltet a legnépesebb amerikai államban.

Egyesült Államok villamosszék Gavin Newsom halálbüntetés Kalifornia
Kapcsolódó cikkek