Közélet

Négypontos követelést kapott a Metro vezetősége

A KASZ Metro Alapszervezet Szakszervezeti Bizottsága benyújtotta követeléseit a vállalat vezetésének.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a tegnapi egyeztetést követően négy pontból álló követelést nyújtott be Horváth Imre, a Metro Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója részére

– értesült a Világgazdaság.

Eszerint – akárcsak az eredménytelenül zárult bértárgyalás során – bruttó 210 ezer forintos legalacsonyabb bért kérnek a teljes munkaidőben dolgozóknak (amely nem tartalmazza a 13. és 14. havi fizetés összegét), és azt, hogy a béremelést leépítés nélkül valósítsák meg.

A 13 áruházban mintegy 2600 dolgozót foglalkoztató Metrótól azt is követeli a KASZ, hogy a tavaly kialakított bértáblában szereplő arányokat is a fentiek figyelembevételével alkalmazza.

Részleteiben nem tértek ki a bérsávokra, de a legtöbb láncnál négy-hat kategória van, amelyek között 10-15 százalék lehet az eltérés.

Fotó: Róka László/MTI

A szakszervezet azt is elvárja a Metrótól, hogy ismerje el bérben a kötelékében dolgozók munkában eltöltött éveit, ezért a három-, öt-, illetve tízéves munkaviszonnyal rendelkezőknek plusz 5-5 százalékos béremelést biztosítson. Vagyis aki már egy évtizede állományban van, az 15 százalékkal keressen többet, mint a hasonló munkakörbe frissen belépő kollégája.

A negyedik pontban a KASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a már érvényben lévő targoncáspótlék rendszerét a vállalat terjessze ki minden munkavállalóra, akinek a mindennapi munkavégzéséhez nélkülözhetetlen a targonca használata. Az érdekképviselet hangsúlyozta, hogy a követeléseket március 1-jétől, vagyis a mai naptól valósítsa meg a munkáltató.

Nincs még egyezség a BKV-nál

Nem született egyezség a tegnapi bértárgyaláson a BKV Zrt. és a szakszervezetek között. Bolla Tibor, a közlekedési vállalat elnök-vezérigazgatója 5 százalékos béremelést ajánlott januárig visszamenőlegesen, amit a munkavállalói oldal egyöntetűen elutasított. Bolla az egy számjegyű bérfejlesztés mértékét azzal indokolta, hogy hároméves időszakot tekintve ez a növekmény 2 százalékkal haladná meg a BKV-hoz hasonló állami vállalatok (MÁV, Volán) átlagos béremelését. A szakszervezetek viszont továbbra is két számjegyű béremelést tartanak indokoltnak. | H. F.

 

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Metro KASZ
Kapcsolódó cikkek