Közélet

Folytatódik a venezuelai válság

Az elmúlt időszakban a venezuelai parlament legalább 29 képviselője vált politikai üldöztetés áldozatává, és van jelenleg száműzetésben, börtönben, vagy maradt mentelmi jog nélkül.

Nicolás Maduro elnök kormánya csapást mért a parlamentre azzal, hogy eljárást indított legalább tíz képviselővel szemben lázadásra uszítás vádjával

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó, aki tiltakozásokra szólított fel országszerte a hétvégén.

„Szombaton délelőtt 10 órakor gyülekezzünk országszerte (...), nem fognak minket elzavarni az utcákról” – mondta az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánító politikus az első sajtótájékoztatóján azt követően, hogy szerdán őrizetbe vették a parlament alelnökét, Edgar Zambranót.

Zambrano a Twitteren azt írta, hogy a SEBIN – a venezuelai hírszerzés – emberei körbevették az autóját, nem engedték kiszállni, és vele együtt elvontatták az autót a SEBIN főhadiszállására. Zambrano egyike azoknak, akik ellen hazaárulás és összeesküvés miatt vádat emelt a legfelsőbb bíróság.

A legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fórum döntése nyomán

a Maduro-kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés felfüggesztette az ellenzéki többségű parlament hét képviselőjének mentelmi jogát.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint az elmúlt három évben a parlament legalább 29 képviselője vált politikai üldöztetés áldozatává, és van jelenleg száműzetésben, börtönben, vagy maradt mentelmi jog nélkül. Vannak továbbá olyanok, akiket bírósági határozatok alapján fosztottak meg parlamenti székétől, vannak, akik nagykövetségeken kértek menedéket.

Juan Guaidó
Fotó: AFP

A venezuelai belpolitikai válság az után mélyült el, hogy Guaidó az alkotmányra hivatkozva januárban egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Noha Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai és latin-amerikai – ország elismerte ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Fotó: AFP

Három képviselő nagykövetségeken keresett menedéket

Olaszország, illetve Argentína caracasi nagykövetségén keresett menedéket három, hazaárulással vádolt venezuelai képviselő.

Marianela Magallanes, valamint Amérigo de Grazia az olasz, Richard Blanco pedig az argentin nagykövetségre menekült, és mindhárman életüket féltették.

„Nem adom meg a drogcsempész diktatúrának azt az örömöt, hogy trófeaként mutogassanak engem, és túszként használjanak... Hálás vagyok azért, hogy Olaszország befogadott” – írta a Twitteren De Grazia.

A Maduro híveiből álló alkotmányozó gyűlés kedden függesztette fel mindhárom képviselő, illetve további négy törvényhozó mentelmi jogát. Előzőleg a legfelsőbb bíróság hazaárulással, összeesküvéssel, lázadással, lázadásra való uszítással, gyűlöletszítással és hivatali visszaéléssel vádolta meg őket. A terhükre rótta, hogy támogatták az április 30-i elbukott felkelést. Csütörtökön újabb három képviselő ellen emelt vádat a bíróság.

Venezuela Juan Guaidó Nicolás Maduro Edgar Zambrano
Kapcsolódó cikkek