Közélet

Nem maradhat le Magyarország a mesterséges intelligencia versenyében

A fejlesztők számára anonimizált formában hozzáférhetővé kell tenni a nagy adatgazdák adatvagyonát, különben lemaradunk a globális mesterséges intelligencia (MI) versenyben. Ehhez azonban megfelelő jogi, gazdasági és fizikai keretek kellenek, amelyek fő koncepcióját – sok egyéb más mellett – tartalmazza majd a készülő MI országstratégia – hangzott el az Infoparlament idei ülésén, ahol az ipar, a kormányzat és a kutatási szféra döntéshozói, köztük a Mesterséges Intelligencia vezető szakértői értekeztek az MI-ről.

A mesterséges intelligencia nem önmagában érték, hanem csupán eszköz távlati céljaink eléréséhez, az általa létrehívott átalakulás egyben lehetőség egy tudásalapú és fenntartható gazdasági fejlődési modell kialakítására – idézi a Mesterséges Intelligencia Koalíció közleménye a szervezet elnökét, Jakab Rolandot.

Az MI Koalíció már idén ősszel bemutat egy MI akciótervet, amelynek célja, hogy az átfogó nemzeti MI Stratégia kidolgozása előtt megtegyük egy stabil nemzeti MI környezet kialakításához elengedhetetlen lépéseket

– jelentette ki a szakember.

Az adatvagyon szerepe különösen kiemelkedő, ugyanis az MI számára a legfontosabb erőforrás a megbízható minőségű és megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló adattömeg. „Ezért az államnak és a nagy piaci adatgazdáknak közösen ki kell dolgozniuk az adatok megfelelő megosztására és használatára szolgáló jogi, gazdasági és fizikai kereteket” – emelte ki Jakab Roland.

Fotó: Shutterstock

Ki aknázza ki az adatok erejét a MOST gazdaságban?

Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára az emberi tényező szerepét hangsúlyozta, amely a gépi tanulás előretörése ellenére nő, hiszen az automatizáció soha nem teheti nélkülözhetetlenné az embereket. Állandó újratervezés mellett kell ugyanakkor azonosítani azokat az értékeket, amelyek zsinórmértékül szolgálnak a digitalizációval kapcsolatos intézkedések meghozatalakor.

Kaszás Zoltán, az MI Koalíció tag T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója rámutatott: az elmúlt időszakban elsősorban az változott meg, hogy milyen sebességgel szeretnénk igénybe venni a szolgáltatásokat. Ez a MOST gazdasága.

Az 5G revolúciós ugrást jelent, ami hatalmas lökést ad a mesterséges intelligencia alapú megoldások elterjedésének.

A hagyományos értelemben vett szerepek ezért meg fognak változni, az egyes ágazatok szereplőinek közelebb kell lépniük egymáshoz, mert csak így akadályozható meg a leszakadás. Sikert az ér el, aki képes lesz kiaknázni az adatokban rejlő erőt.

Fotó: Shutterstock

Adatkánaán vs. adatsivatag

Számos területen sok és különböző fajta adatunk van, amelyeket szigorúan anonimizált és szabályozott formában hozzáférhetővé kell tenni a fejlesztők számára. Ellenkező esetben nem fogunk tudni tesztelni és lemaradunk a versenyben, a jelenleg tipikusan alkalmazott szimulált adatok ugyanis csak korlátozottan alkalmasak erre a célra – mutatott rá Dr. Charaf Hassan, az MI Koalíció elnökségi tagja.

Kutatások igazolják, hogy exponenciális növekedéssel számolhatnak azok a gazdaságok, ahol élni tudnak az adatokban rejlő lehetőségekkel, míg az adatsivatagokban nélkülözés lesz.

Dr. Benczúr András, az MI Koalíció adatipar és adatvagyon munkacsoport vezetője úgy véli, hogy a nagy adatgazdák által birtokolt adatok megosztásának szabályozása különös körültekintést igényel.

„Munkacsoportunk egy B2B adatértékesítési modell előkészítésén dolgozik, ahol meg kell határozni, hogy ha egy szereplő adatot ad át, azzal mekkora veszteség éri az adat előállításával járó költsége miatt, illetve, hogy a konkurenciának ez mekkora segítséget jelent” – állapította meg a szakember.

adathasznosítás mesterséges intelligencia MI Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ITM infoparlament
Kapcsolódó cikkek