Közélet

A svéd király szerint országa kudarcot vallott a járvány elleni küzdelemben

XVI. Károly Gusztáv svéd király szörnyű évnek minősítette 2020-at a koronavírus-járvány miatt.

XVI. Károly Gusztáv svéd király szörnyű évnek minősítette 2020-at a koronavírus-járvány miatt, egyúttal kijelentette, hogy

az ország által alkalmazott víruskezelési stratégia kudarcot vallott.

– idézte a királyt a BBC. Svédország sok bírálatot kapott az alkalmazott unortodox megközelítés miatt, és nem él a más országok többségében alkalmazott lezárás eszközeivel.

Az országban közel 35 ezer ember fertőződött meg, és több mint 7800 haláleset történt.

Az uralkodó elmondta:

„Azt hiszem, kudarcot vallottunk. Soknak haltak meg az országban, és ez szörnyű csapás. Svédországot nagy szenvedés érte a rettentő nehéz körülmények között.

Együtt érzek azokkal az emberekkel, akik nem tudtak elbúcsúzni elhunyt családtagjaiktól, mert ez egy nehéz és traumatikus élmény.”

Fotó: Pontus Lundahl / TT News Agency / AFP

A jogi szankciók helyett a svédek az állampolgári felelősségvállalásra támaszkodtak, és csak ajánlásokat tettek közzé a vírus megfékezésére. Az Svédország nem vezetett be országos korlátozásokat, sem kötelező maszkviselést. A bárok és éttermek is nyitva maradtak.

Azonban bebizonyosodott, hogy ha nincsenek szankciók, akkor az ajánlásokat a többség figyelmen kívül hagyja.

Az események és az esetszámok hatására azonban fordulat következett be. December 7-től áttértek a 16 éven felüliek távoktatására. Hétfőn pedig arra kérték az iskolákat, hogy álljanak át erre a 13-15 éves korosztálynál is.

A nyolc főnél nagyobb összejövetelek tilosak az országban, ami érinti a koncerteket, bemutatókat és sporteseményeket is.

A svéd kormány azt javasolja, hogy a legfeljebb nyolc fős összejöveteleket lehetőség szerint a szabadban tartsák meg, és kerüljék a tömegközlekedéssel való utazást is.

A járványvédelmi stratégia különösen az idősek megóvása terén bizonyult teljes kudarcnak, amiért a svéd kormány felelősséget vállalt a hét elején.

A koronavírussal összefüggő halálesetek 90 százaléka ugyanis a 70 év fölötti korosztályban történt, és a összes elhuny fele az idősotthonokban és gondozó intézményekben következett be.

járvány koronavírus Svédország XVI. Károly Gusztáy járványkezelés
Kapcsolódó cikkek