Közélet

A stratégiai csőd lehet Trump menedéke

Donald Trump jövőbeli politikai karrierje mellett az üzleti esélyei is veszélybe kerültek a múlt heti washingtoni zavargások után, ahogy sorra hátrálnak ki mögüle a támogatók és a saját pártjának a törvényhozói is.

Több republikánus képviselő már jelezte, hogy támogatja a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségrevonási eljárást (impeachmentet), így gyakorlatilag formalitás volt a szavazás, amelyet magyar idő szerint tegnap este tartottak meg. Liz Cheney, Dick Cheney volt republikánus alelnök, korábbi védelmi miniszter lánya, a képviselő­ház harmadik legmagasabb rangú republikánus tagja szerint nem került volna sor a Capitolium múlt heti ostromára, ha Trump nem uszítja a tömeget.

Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el ilyen árulást a hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben

– jelentette ki. Az Egyesült Államok történetében Trump az első elnök, aki ellen két alkotmányos eljárás indult.

A végső szót a szenátus mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el az elnököt, vagyis legalább 17 republikánus szenátor támogatása is szükséges. Amerikai sajtóinformációk szerint Mitch McConnell, aki január 20-ig a szenátus republikánus többségének a vezetője, az első impeachmenttel ellentétben most nem bánja, hogy megindult az eljárás, mert bízik benne, hogy az segít majd a pártnak megszabadulni Trumptól és a trumpizmustól. (Felesége, Elaine Chao közlekedési miniszter mondott le elsőként a kormány tagjai közül, tiltakozásul a zavargás után.) Republikánus források szerint ha McConnell támogatja az elnök elítélését, akkor meglesz a szükséges többség.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Trumpnak nemcsak az esetleges jövőbeli politikai karrierje, hanem az üzleti kilátásai is gyengülnek, mivel a zavargások miatt egyre több pénzintézet nem vállal közösséget vele.

A Signature Bank például lezárta két személyes számláját, amelyeken mintegy 5,3 millió dollárt tartott. Legnagyobb hitelezője, a Deutsche Bank is meg akarja vele szakítani a kapcsolatot. Trump több mint két évtizede működik együtt a német bankkal, miután sorozatos csődjei miatt a JPMorgan Chase-től a Citigroupig egy sor pénzintézet bezárta előtte a kapukat. Az elnök vállalkozásait összefogó Trump Organization 340 millió dollárral tartozik a Deutsche Banknak, a tartozás 2023-ban és 2024-ben jár le, és ezt biztosan nem fogják átstrukturálni.

A Trump név fénye súlyosan megkopott, az elnök PR-szempontból vállalhatatlanná vált

– nyilatkozta a CNBC-nek Mark Williams, a Bostoni Egyetem pénzügyi szakának oktatója. A Deutsche Bank jól értesült források szerint már Trump politikai karrierjét sem volt hajlandó finanszírozni, elutasították, amikor 2016-ban több tízmillió dolláros hitelt kért a kampányához. Igazán vállalhatatlanná azonban a novemberi elnökválasztás eredményének elutasításával vált.

A Deutsche Bank – legalábbis eddig – nem veszített pénzt Trumpon. Mivel jelzáloghitelt nyújtott a Trump Organizationnek, így megszerzi a szerződésben szereplő golfpályák és szállodák tulajdonjogát, ha a kölcsönt nem tudják visszafizetni. Ha ez nem lenne elég, akkor megpróbálhatják a fennmaradó összeget Trumpon behajtani, aki személyes kezességet vállalt a hitelekért. Lehet még olyan pénzintézet, amelyik ezután is ad neki kölcsönt, de valószínűleg magasabb kamattal. Vagy marad a szokott forgatókönyv: stratégiai csődbe menekül, ahogyan ezt már legalább ötször megtette.

Donald Trump impeachment
Kapcsolódó cikkek