Közélet

Az EU tanácskozás összehívását tervezi az iráni atomalku résztvevőivel

Az informális tanácskozás összehívásán dolgozik az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíró államai, köztük az Egyesült Államok részvételével – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Peter Stano kérdésre válaszolva elmondta, a tanácskozás előkészítését célzó puhatolózó megbeszélések folynak a részt vevő államok képviselőivel, aminek lendületet adott, hogy

a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat csütörtökön közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz.

Nincs kitűzött dátum vagy határidő a tanácskozás megtartására, meghívókat sem küldtek ki, de a nagyhatalmak a lehető leggyorsabban fel akarják éleszteni a nukleáris megállapodást – mondta.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról,

amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Fotó: Hans Punz / APA / AFP

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön nyilatkozatot adott ki arról, hogy az Egyesült Államok kész elfogadni egy meghívást az Európai Uniótól az iráni atomprogram korlátozásáról kötött 2015-ös megállapodás résztvevőinek – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és Németországnak, valamint Iránnak – a találkozójára,

hogy megvitassák a diplomáciai továbblépés lehetőségét Irán nukleáris programjával kapcsolatban.

Peter Stano a sajtóértekezleten emlékeztetett arra, az Európai Unió az Iránnal szemben bevezetett összes szankció hatályát feloldotta, annak következtében, hogy Teherán teljesítette a megállapodással kapcsolatos kötelezettségeit. Irán ellen nem maradtak olyan uniós szankciók, amelyek sértenék a nukleáris megállapodás európai aláíróinak kötelezettségvállalásait – emelte ki.

Felidézte, Washington nemrégiben értesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy az Egyesült Államok visszavonja a Trump-kormányzat három levelét, amely abban a 2020. szeptember 19-i bejelentésében csúcsosodott ki, miszerint az Egyesült Államok az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az Irán elleni szankciókat, tekintettel arra, hogy Irán „jelentős mértékben nem teljesíti” a megállapodás szerinti kötelezettségeit.

Úgy gondolom, ez megteremti a diplomáciai erőfeszítések előmozdításához szükséges feltételeket

- fogalmazott Stano.

Hozzátette, hogy az Európai Unió keményen dolgozik azért, hogy az Iránnal foglalkozó, a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtása ismét a helyes irányba terelődjön.

Az unió prioritása az, hogy Irán visszatérjen a nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségei teljes körű teljesítéséhez,

továbbá azt is vizsgálja, miként segítheti az Egyesült Államok szankciói feloldásának sikerét – tette hozzá a szóvivő.

atomalku USA EU urán Irán
Kapcsolódó cikkek