Közélet

Az MFB Pontokon keresztül érkezhet a 10 milliós kamatmentes kölcsön

A kölcsönből nem lesznek kizárva az egyéni vállalkozók sem.

A miniszterelnök által bejelentett tízmillió forintos, nullaszázalékos, tízéves futamidejű, hároméves türelmi idővel nyújtott elsősorban a mikrovállalkozásoknak kedvez, a cél az, hogy a válságból történő kilábalást segítse azoknál a kis cégeknél, amelyeknek a lehetőségeit nagyban leszűkítette a pandémia.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az előzetes hírek szerint az érintett kör szélesebb lesz, mint a bértámogatásra jogosult vállalkozóké, információink szerint a jogosultságot a vállalkozás TEÁOR-száma alapján fogják elbírálni.

A kölcsönből nem lesznek kizárva az egyéni vállalkozók sem.

A hitel forrása jó eséllyel uniós pénz lesz, hiszen erre lehetőséget ad az, hogy az Európai Bizottság 2021. december 31-ig meghosszabbította és bővítette az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát. A gyors indulásért viszont az elején költségvetési forrásból kell majd a kölcsönöket megelőlegezni, annak érdekében, hogy a program befogadása miatt ne kelljen heteket várni a folyósítással. A másik opció a kamattámogatás lehet, de lapunk információi szerint a kormányzat első körben EU-s források felhasználásában gondolkodik.

A 2014–2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású, „nullás hitelként” működő, visszatérítendő támogatások közvetítését eddig a Magyar Fejlesztési Bank az MFB Pontokon keresztül végezte, ezek a Budapest Bank, a Gránit Bank, az MKB, az OTP és a Takarékbank kijelölt fiókjai révén országosan elérhetők voltak. A fentiek nyomán kézenfekvő, hogy a hitel folyósítója az MFB lesz.

10 milliós hitel gazdaság újraindítása MFB Pont
Kapcsolódó cikkek